Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan 55 yaşındaki Tevfik Kalkan, 30 yıl verilen hapis cezasını tamamlanmasına rağmen infazı ertelenerek tahliye edilmedi.  Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu Başkanlığı, Kalkan’ın koşullu salıverilme durumunu değerlendirdikten sonra “iyi hali olmadığına” karar verdi. Karara karşı Tekirdağ 2’nci İnfaz Hakimliğine itirazda bulunan Kalkan’ın başvurusu reddedildi. 

‘HUKUKUN TEMEL İLKELERİNE AYKIRI’

30 yıldır cezaevinde olan Kalkan’ın aynı zamanda Hepatit B, Ülser, deride kaşıntı, dökülme ve morarma gibi rahatsızlıkları bulunuyor. İnfazı ertelenen Kalkan, cezaevinden gazeteci Hüseyin Aykol'a gönderdiği mesajda şu ifadeleri kullandı: “Bugün itibariyle, yani 20 Eylül 2021 günü, 30 yılım doluyor ve tahliye olmam gerekiyordu. Son derece keyfi, hukuk dışı yaklaşım ve kararla, ‘seni bırakmıyoruz’ denilerek tahliyem engellendi. Gerekçe ne? Neyi yazarsan, gerekçe o oluyor. Bilgi, belge hak getire. Kısa bir süre önce İnfaz Hakimliği'ne başvuruda bulundum. 1 Ocak 2021'den sonra kuruma alınanlar hakkında başlatılması gereken uygulama bize de bir şekilde uygulanıyor. Burada hukukun temel ilkelerine aykırı bir durum yaşanıyor.  Özcesi gelemiyorum. Şakir Bülbül, Aydın Akdoğan, İsmail Yakın ile birlikte 4 kişiyiz aynı durumda olan. İşin bir başka boyutu cezası bir yılın altına düşenleri ilçe cezaevlerine gönderirken, burası bunu da yapmıyor. Burası da oralar gibi Adalet Bakanlığı'na bağlı. Durumu soruyorum ama kimseden yanıt alamıyorum."

GÜLÜNÇ GEREKÇELER

Kalkan’ın infazının yakılmasına tepki gösteren ablası Cevriye Fırat Kalkan, kardeşinin uzun yıllardır cezaevinde olmasından dolayı birçok sağlık sorunu yaşadığını belirtti. Kardeşinde ciddi mide ve kas hastalıklarının olduğunu ifade eden Kalkan, bir cezaevine sevk edilmesi için yaptıkları tüm başvuruların keyfi gerekçelerle reddedildiğini söyledi. Abla Kalkan, “Kendi parası ile kantinden aldığı radyoyu bozduğu, tasarruf kurallarına uymadığı gibi anlamsız nedenler ileri sürülerek talebimize olumsuz yanıt verildi. Tekirdağ cezaevi yönetimi birçok arkadaşın infazını basit ve gülünç sebeplerle yaktı. Gözlem heyetinin gerekçeleri arasında; ‘Kurum kütüphanesinden kitap almadığı’, ‘Cezaevi temizlik ve işleyiş kurallarına uymadığı’, ‘Oda ve yerleşim planına uyumsuz olduğu’ ve ‘Cezaevinde bulunduğu süre içinde farklı zamanlarda açlık grevlerine katıldığı’ gerekçeleri gösterildi. Kardeşim pişmanlık duymadığı için, ‘topluma uyum sağlamayacağına’  kanaat getirmişler.30 yıldır tutuklu bulunan bir insanın cezaevi gözlem heyeti tarafından keyfi nedenler üreterek, daha fazla cezaevinde kalmasının hukuki ve insan hiçbir dayanağı yoktur. Bu süre içerisinde kendisi içerde, bizler dışarda mücadele veriyoruz. Tevfik gibi yüzlerce tutuklu aynı süreci yaşıyor. İnfazını tamamlanmış olanların biran önce serbest bırakılıp özgürlüklerine kavuşmasını istiyoruz” dedi.