Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube üyeleri, faili meçhul cinayetlerle katledilenler ile gözaltında kaybedilenlerin akıbetlerini ve faillerini sormak için "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" sloganıyla düzenlediği eylemin 669'uncu haftasında bir kez daha Koşuyolu Parkı'ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya geldi. Bu haftaki eylemde 1992 yılında Diyarbakır'ın Farqîn (Silvan) ilçesinde Hizbullahçılar tarafından kaçırılarak kaybedilen Mehmet Zeki Akyıldız'ın akıbeti soruldu.  

CEZASIZLIK ZIRHI

Açıklama öncesi konuşan İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp Komisyonu üyesi Ezgi Sıla Demir, Siirt’te İpek Er’e tecavüz ettikten sonra intihara sürükleyerek yaşamını yitirmesine neden olan uzman çavuş Musa Orhan’a verilen 10 yıl hapis cezasına değinerek, “Davalar süresince gördük ki etkin bir soruşturma yürütülmedi. Fail Musa Orhan ne yazık ki tutuklu yargılanmadı. Ve sonuç olarak dün ki karar duruşmasında indirim uygulanarak nitelikli cinsel saldırıdan 10 yıl ceza verildi. Cezasızlık bu coğrafyada yaşanan; çocukların yaşam hakkı ihlallerinden kadına yönelik hak ihlallerine kadar her  hak ihlalinin en büyük zırhı oldu. Olmaya da devam ediyor. Kamunun gücünü kötüye kullanan hiç bir failin etkili bir ceza aldığına şahit olmadık. Failler hakkında verilen her kararın bir sonraki aşaması verilen kararı bozmaya niyetli kararlar oldu. Musa Orhan’a kamu gücünü kötüye kullandığına dair herhangi bir ceza verilmedi. İpek Er, Orhan tarafından cinsel saldırıya maruz bırakıldı. Bu saldırı sonrasında intihar ederek yaşamına son verdi.  İpek göremedi ama Musa Orhan gördü ki İpek ‘sahipsiz’ değildi. Kadınlar İpek Er için adalet mücadelesinden vazgeçmeyecek” dedi. 

KESKİN'İN EVİNİN BASILMASI KINANDI

İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin’in ifade vermesi gerektiği gerekçesi ile dün akşam annesinin evinin polisler tarafından basılmasına da değinen Demir, Keskin’in adalet mücadelesinden, hakikat arayışından vazgeçmeyen kadınların en öncü savunucularından biri olduğunu söyledi. “Eş genel başkanımıza yönelik bu tutumu, ev baskını ile ifadeyi çağrılma yöntemini kınıyoruz” diyen Demir son olarak Keskin’in “gerçekler asla karanlıkta kalmayacak” sözünü hatırlattı. 

Bu haftaki açıklamayı İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp Komisyonu üyesi Derya Yıldırım yaptı. 

DEFALARCA KEZ DARP EDİLDİ

Akyıldız'ın ailesiyle birlikte Batman Merkez Beşevler Mahallesi'nde ikamet ettiğini belirten Yıldırım, "Ortaokul öğrencisi olan Akyıldız kaçırılmadan önce de, okul dönüşlerinde sürekli hırpalanmış ve elbiseleri yırtık bir şekilde eve gelirmiş. Ancak ailesinin tüm ısrarlarına rağmen yaşadıklarını anlatmaz.  Aile daha sonra Akyıldız'a, Hizbullahçılar’ın örgütlerine katılması için baskı yaptığını öğrenir. Can güvenliği nedeniyle Akyıldız'ın okulu değiştirilse de, Hizbullah elemanları onun peşini bırakmazlar" dedi. 

HİZBULLAHÇILAR KAÇIRDI

Akyıldız'ın bunun üzerine Farqîn'de bulunan ablasının yanına gittiğini ifade eden Yıldırım, kaçırılma hikayesini şu şekilde anlattı: "Silvan Gazi Caddesi’nde bulunan Şeyh Halil Mezarlığı’nın yanında yer alan Aslanlı Burcu civarında, sivil giyimli 2 şahıs Akyıldız'ın koluna girip zorla kaçırır. 3 gün boyunca Silvan’da tutulan Akyıldız, daha sonra ‘Hizbullahçılar köyü’ olarak tanınan Susa(Yolaç) Köyü'nde Hizbullahçılara ait olan sığınağa götürülür. O dönem sığınaktan 7 kişi kaçıp kurtulur. Aile kaçanların arasında Zeki’nin olabileceği umuduyla sevinir. Aile kaçıp kurtulanlarla yaptıkları görüşmede, kendilerinin kaçmadan 3 gün önce Hüseyna (Sulubağ) Köyü'nden kaçırılıp sığınakta tutulan bir şahısla birlikte oğlunun sığınağa götürüldüğünü öğrenir."

KAYBEDİLDİĞİNE İNANMADILAR 

Ailenin Hizbullahçıların çevreye saldıkları korku ve yapacakları şikayetlerin soruşturulmaması nedeniyle herhangi bir adli makama başvuru yapmadığının altını çizen Yıldırım, "Yıllar sonra Askerlik Şubesi'nden kendilerine gelen celp kağıdı üzerine Akyıldız'ın babası şubeye gidip oğlunun 1992 yılında Hizbullahçılar tarafından kaçırılıp kaybedildiğini söyler. Ancak askerlik şubesindeki görevliler baba Salih Akyıldız’ın sözlerine inanmaz ve ‘Oğlun PKK’ye katılmıştır. Bize gelip, Hizbullahçılar kaçırdı deme’ şeklinde karşılık verirler" dedi. 

29 YILDIR KAYIP 

 Aradan geçen 29 yıla rağmen kaçırılarak kaybedilen Akyıldız’ın akıbetinin ortaya çıkartılmasını istediklerini vurgulayan Yıldırım, "Akyıldız için adalet istiyoruz. Bıkmadan, usanmadan her hafta yinelediğimiz talebimizi buradan bir kez daha ifade etmek istiyoruz: Kayıplarımızı bulun ve failleri yargılayın" diyerek sözlerini noktaladı. 

Açıklamanın ardından kayıp yakınları bir dakikalık oturma eylemi yaptı. 

BATMAN

Batman’da da kayıp yakınları ve İHD Şubesi üyeleri, 506’ıncı hafta eylemi için Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi. 4 haftalık yasağın ardından kayıp yakınları anıt önüde açıklama yaptı. "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" yazılı pankart ile kayıpların fotoğrafının açıldığı açıklamada İHD Şube yöneticisi Mahfuz Akgül, Dersim'de 5 Ocak 2020’den bu yana kendisinden haber alınamayan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’nun kayıp hikayesine değindi. 

Açıklama 5 dakikalık oturma eylemi ile son buldu.