İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi ve yakınları kayıp “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” sloganıyla bir araya geldi. Konak’ta bulunan Eski Sümerbank önünde bir araya gelen kitle kayıpların fotoğraflarının bulunduğu pankart açtı. Açıklamayı İHD Şube yöneticisi Cemile Karakaya okudu. 

Cumartesi Annelerinin 800 haftadır sürdürdükleri mücadeleyi selamlayarak konuşmasına başlayan Karakaya, “25 yıl öncesi ; ‘sağ aldınız sağ istiyoruz’ dedik. Cevap olarak; Hasan Ocak, Rıdvan Karakoç, Ferhat Tepe, Ayşenur Şimşek’ de olduğu gibi işkence edilmiş bedenlerini isimsiz mezarlarda bulduk ya da Kenan Bilgin, Cemil Kırbayır, Savaş Buldan ve yüzlerce diğer kayıplarımız gibi sır oldular. Hiçbir iz bulamadık” dedi. 

GÜLÜNAY 28 YILDIR KAYIP

Evli ve 4 çocuk babası olan Hasan Gülünay’ın 28 yıldır kayıp olduğunu söyleyen Karakaya, 20 Temmuz 1992'de İstanbul Tarabya’daki evinden işe gitmek üzere çıktığını ve bir daha haber alınamadığını aktardı. “Birsen Gülünay, eşinin eve gelmemesi üzerine, gözaltında olabilir şüphesiyle İstanbul DGM Başsavcılığına başvurduğunu ancak kendisine Hasan’ın gözaltında olmadığı söylendiğini dile getiren Karakaya, “Memleketlileri olan İstanbul Emniyet Müdür yardımcısı Hüseyin Kocadağ ile görüşen aileye Hüseyin Kocadağ: ‘Hasan Gülünay sağ, içeride işkence yaraları iyileştikten sonra gözaltına alındığını açıklayacaklar’ dedi. Aile bu bilgiyi bir basın açıklaması ile duyurdu ama tüm girişimler sonuçsuz kaldı. Aile Hasan Gülünay’ın bulunması için İHD İstanbul Şubesi'ne başvurdu. Olay; TBMM’ye taşındı. İçişleri Bakanı İsmet Sezgin ile görüşüldü. Hasan’ın arkadaşı Erol Çam, İstanbul Gayrettepe’de gözaltındayken hücrelerden birinden ‘Ben Hasan Gülünay, beni kaybedecekler’ diye sesler duyduğunu anlattı. Hasan’ın eşi Birsen Gülünay, bu bilgiler ışığında çalmadık kapı bırakmadı. Dönemin hükümeti SHP-DYP Genel Başkanları ve milletvekilleri ile görüştü. TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonuna başvurdu. Yıllarca bir sonuç, bir haber beklendi ama İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı. 31 Ekim 2012 tarihinde, takipsizlik kararı verdi” diye belirtti. 

AYM ‘ETKİN SORUŞTURULMADI’ DEMİŞTİ

Takipsizlik Kararının ardından yapılan itirazlardan bir sonuç alamayan ailenin 2013 yılında Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunduğunu ve Anayasa Mahkemesinin 21 Nisan 2016 tarihinde yaşam hakkı kapsamında etkili bir soruşturma yürütülmediği kararını verdiği bilgisini de paylaşan Karakaya, dosyanın buna rağmen zaman aşımı nedeniyle kapatıldığını belirtti. 

GÜLÜNAY DOSYASI 2016’DAN BERİ AİHM’DE

İHD İstanbul Şube tarafından takip edilen dosyanın 2016 Kasım ayından bu yana AİHM’de beklediğini belirten Karakaya, son olarak şunları kaydetti: “İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olmaz. Dönemin; İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdür yardımcısı Ali Osman Akar, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürü Reşat Altay, İstanbul Emniyet Müdür yardımcısı Hüseyin Kocadağ, İstanbul Emniyet Müdürü Necdet Menzir, İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu,  Emniyet Genel Müdürü Yılmaz Ergün, MİT Müsteşarı Teoman Koman, Orgeneral Nezihi Çakar başkanlığındaki Milli Güvenlik Kurulu, İçişleri Bakanı İsmet Sezgin, Başbakan Süleyman Demirel, Cumhurbaşkanı Turgut Özal… yıllar geçer ama sorumlular unutulmaz.