28 Mart 2006 yılında Diyarbakır’da yaşanan olaylar sırasında yaşamını yitiren 14 kişiyi mezarı başında anıldı. 28 Mart olaylarında yaşamını yitiren 7’si çocuk 14 kişi için anma etkinliği düzenlendi. Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi Yeniköy Mezarlığ’ında mezarları bulunan Abdullah Duran, Tarık Ataykaya, Mehmet Işıkçı’nın mezarları başında yapılan anmaya, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) yöneticileri katıldı. 

‘KADIN DA OLSA ÇOCUK DA OLSA’

Anmada konuşan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkan Vekili İrfan Söner, dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın olaylar sırasında "Kadın da olsa çocuk da olsa gereken yapılacaktır" şeklindeki ifadelerinin ardından 7’si çocuk 14 kişinin öldürüldüğünü söyledi. Aradan geçen 15 yıla rağmen kimsenin cezalandırılmamasına tepki gösteren Söner, “Katledilenler insan değil miydi? Kimseden hesap sorulmadı. Çocuklar da öldürüldü. Aileler adaletin sağlanmasını istiyor. Adalet herkes için olmalı. Failler cezalandırılsın ki yaşamını yitirenler rahat uyusun” diye konuştu. 

Daha sonra partililer, yaşamını yitiren Abdullah Duran, Tarık Ataykaya ve Mehmet Işıkçı’nın mezarlarına karanfil bıraktı. Katılımcılar, 3 sivilin mezarlarının yanında bulunan ve kimyasal silahla öldürüldüğü iddia edilen 14 PKK’li arasında bulunan Fatih Çetin’in mezarına da karanfil bırakmak istedi. Ancak polis, Çetin’in mezarına karanfil bırakmanın “örgüt propagandası olduğunu” ileri sürerek engelledi.

Anma, okunan duaların ardından sona erdi.(Diyarbakır/MA)