İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eyleminin 653’üncüsünü online olarak gerçekleştirdi. Eylemde, 20 Şubat 1994’te Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı Kerra köyüne yapılan baskında askerlerce gözaltına alınan Mehmet Mehdi Akdeniz’in (22) akıbeti soruldu. 

KÖY BASKINI VE GÖZALTI

Kayıp Akdeniz’in hikayesini anlatan İHD Diyarbakır Şubesi Yöneticisi Yakup Güven, anne Mevlüde Akdeniz’in beyanlarına göre; ailenin ikamet ettiği Kerra köyüne 20 Şubat 1994’te baskın yapıldığını, yurttaşları askerler tarafından dışarıya çıkmaya zorlandığını söyledi. Mehmet Mehdi Akdeniz’in de köye bağlı Sesveren (Gerger) mezrası camisinde bulunduğu sırada alınıp köye getirildiğini kaydeden Güven, “Askerler, kadın, çocuk, yaşlı ayrımı yapılmaksızın tüm köylüleri köy meydanında toplar. Bazı evler askerlerce ateşe verilir. Bir asker, elindeki kâğıttan 6 kişinin ismini okur. İsimleri okunan 18 yaşındaki İrfan Akdeniz, 22 yaşındaki Mehmet Mehdi Akdeniz, 22 yaşındaki Ziya Çiçek, 35 yaşındaki Faik Akdeniz, 35 yaşındaki Mehmet Şirin Allahverdi, 40 yaşındaki Halit Akdeniz tüm köylülerin gözlerin önünde askerler tarafından dövülür. Daha sonra köydeki evlerinden birisinin arkasına götürülerek kalabalıktan uzaklaştırılırlar. 2 saat boyunca köyde bulanan askerler daha sonra 6 kişiye de yanlarına alarak yürüyerek bir buçuk kilometre mesafede bulunan komşu bir mezraya gider ve burada bulunan araçlara binerek Kulp ilçesine gider” dedi. 

BİRLİKTE TUTULDULAR

Gözaltına alınan 6 kişiden Halit, İrfan, Mehmet Şirin ve Ziya’nın 18 gün sonra serbest bırakıldığını ifade eden Güven, gözaltından çıkan kişilerin, 5 gün boyunca Mehmet Mehdi Akdeniz ile Kulp İlçe Jandarma Komutanlığı’nda birlikte tutulduklarını ve kendilerine yoğun bir şekilde işkence yapıldığını söylediklerini kaydetti. Serbest bırakılanların, 5 gün sonra Silvan İlçe Jandarma Komutanlığı’na götürülen Mehmet Mehdi Akdeniz’i bir daha görmediklerini belirttiğini söyleyen Güven, 6 kişiden Faik Akdeniz’in ise tutuklanarak Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’ne konulduğunu ifade etti. 

SİLVAN’A GÖTÜRÜLDÜ

Tanık beyanına göre; Akdeniz’in, Silvan’da bir hafta tutulduktan sonra Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı’na götürüldüğünü kaydeden Güven, “Akdeniz Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı’nda gözaltında kaybedilen Kuddusi Adıgüzel ve Mirza Ateş ile birlikte görülür. Bu tarihten sonra Mehmet Mehdi Akdeniz hakkında bir daha haber alınamaz. Ailesi, Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi’ne çeşitli zamanlarda başvurularda bulunur. Verilen dilekçelere genellik yazılı yanıt verilmez. Ancak 11 Mayıs 1994 tarihinde dilekçelerinden birine verilen yazılı yanıtta ‘Gözetim kayıtlarımızın tetkikinde ismine rastlanılmamıştır’ denir. Bu sonra devam eden yazılı başvurulara, sözlü olarak aynı yanıt verilir” dedi.  

Güven, Diyarbakır Valiliği’nin hukuka aykırı yasağına rağmen kayıpların akıbetinin ortaya çıkarılması ve faillerinin bulunup yargılanması talebiyle her hafta ve kesintisiz bir şekilde sürdürdükleri adalet taleplerinden vazgeçmeyeceklerini kaydetti.