Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’nin her hafta düzenlediği “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” eyleminin 609'uncu haftası, yayınlanan videoyla gerçekleştirildi. Eylemde, 27 Mayıs 1994’de Diyarbakır’ın Lice ilçesinde gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Çayan Çiçek’in akıbeti soruldu.  

Çiçek’in kayıp hikayesini paylaşan İHD Diyarbakır Şube Yönetim Kurulu üyesi Derya Yıldırım, Lice’nin Dernek köyünde ikamet eden Çiçek ailesinin, geçimini hayvancılık ve tarım işi yaparak sağladığını belirtti. 10 Mayıs 1994 tarihinde Lice İlçe Jandarma Komutanlığı’na bağlı askerlerin köye baskın sırasında kimlik kontrolü yaptığını aktaran Yıldırım, "Kimlik kontrolünden sonra Ramazan Akyol, Fevzi Fidantek, Mehmet Özinekçi, Mehmet Demir, Ali İhsan Çiçek ve Tahsin Çiçek askerler tarafından gözaltına alınıp, Lice Bölge Yatılı Okulu’na götürülürler. Burada gözaltına alınan kişilere yoğun işkenceler yapılır. Birkaç gün sonra Ali İhsan Çiçek ve Tahsin Çiçek haricinde diğer köylüler serbest bırakılır. Ailesinin tüm arama çabalarına rağmen Ali İhsan Çiçek ve Tahsin Çiçek’ten bir daha haber alınamaz" dedi.

'OĞLUDA GÖZALTINA ALINDI'

Olaydan 17 gün sonra 27 Mayıs 1994 tarihinde güvenlik güçleri tarafından Tahsin Çiçek’in oğlu olan 19 yaşındaki Çayan Çiçek'in bahçede oturduğu esnada gözaltına alındığı bilgisini paylaşan Yıldırım, "Çayan Çiçek, doğuştan görme engeliydi. Babaannesi olan Hamsa Çiçek, torununun doğuştan görme engelli olduğunu belirtip serbest bırakılmasını ister. Ertesi gün torununun kimlik nedeniyle gözaltına alınmış olduğunu düşünerek, Çayan’ın kimliğini yanına alıp Lice İlçe Jandarma Komutanlığı’na tekrar başvurur. Ancak askerler kimliğe baktıktan sonra böyle bir kişinin gözaltında olmadığını belirtir ve kimliği babaannesine geri vermez. Çayan Çiçek’ten o günden sonra bir daha haber alınamaz” ifadelerini kullandı. 

'HERHANGİ BİR OPERASYON YOK'

Oğulları ve torunu Çayan Çiçek’ten haber alamayan Hamsa Çiçek'in yetkili tüm kurumlara başvurduğunu fakat herhangi bir sonuç alamadığını aktaran Yıldırım, şunları söyledi: "İHD Diyarbakır Şubemize 27 Temmuz 1994 yılında başvuran Hamsa Çiçek, hukuki destek talebinde bulunur. Bunun üzerine dernek avukatlarınca Kasım 1994 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuruda bulunulur. Dosyadaki birçok tanık beyanına rağmen Türkiye hükümeti vermiş olduğu cevapta bölgede herhangi bir operasyonun olmadığını, söz konusu kişilerin gözaltına alınmadığını ifade eder.” 

DOSYA KAPATILDI

AİHM’de görülen Çiçek davasının 27 Şubat 2001 tarihinde sonuçlandığını kaydeden Yıldırım, "Kararda, Tahsin Çiçek ve Ali İhsan Çiçek’in, gözaltında zorla kaybedildiği ve sözleşmenin 2. ve 13. maddesinin ihlal edildiği belirtilir. Çayan Çiçek hakkında ise kendisinin gözaltına alındığına dair bir kanıtın olmadığı gerekçesiyle dosya kapatılır. Çayan Çiçek’ten kaybedildiğin günden bu yana bir daha haber alınamaz" diye belirtti.