Arjantin’de gözaltında kaybedilen çocuklarının akıbetini sormak için 13 Nisan 1977’den beri Plaza de Mayo Meydanı’nda oturma eylemi başlatan anneleri örnek alan Cumartesi Anneleri, 27 Mayıs 1995’te başlattıkları eylem 800’üncü haftasına girdi. 4 aileyle başlayıp, iki hafta içinde 30 aileyi bulan eyleme yönelik onlarca kez polis müdahalesi oldu. Her hafta Galatasaray Meydanı'na çıkarak çocuklarının akıbetini soran Cumartesi Anneleri, defalarca darp edildi, gözaltına alındı. Karşılaştıkları baskılar nedeniyle eylemlerine 13 Mart 1999’da ara vermek zorunda kalan anneler, yeniden bir araya geldikleri 31 Ocak 2009'dan bu yana Galatasaray Meydanı’nı terk etmedi. 

Annelerin eylemi, 700’üncü haftasında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatıyla Beyoğlu Kaymakamlığı kararıyla yasaklandı. Yasağa rağmen Galatasaray Meydanı’nda olacaklarını duyuran Cumartesi Anneleri’ne yönelik polis müdahalesinde anneler darp edildi, birçok kişi gözaltına alındı. 700’üncü hafta oturumunun ardından eylemleri her hafta engellenen Cumartesi Anneleri, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde bir araya geldi. Aileler, koronavirüs (Kovid-19) salgınının baş gösterdiği günden bu yana eylemlerini sosyal medya hesapları üzerinden gerçekleştiriyor.

KUŞAKTAN KUŞAĞA SÜREN MÜCADELE 

Bu süre zarfında birçok kayıp yakını çocuklarını kavuşamadan hayatını kaybetti, birçok kayıp yakını çocuklarıyla birlikte mücadelesini sürdürdü. Birçok çocuk kuşaktan kuşağa süren kayıpları arama mücadelesi içerisinde büyüdü. 27 yıldır babası Hüseyin Taşkaya’nın akıbetini soran Serpil Taşkaya da bunlardan sadece biri. 

27 YILDIR KAYIP 

Babası Hüseyin Taşkaya, 6 Aralık 1993 tarihinde Urfa’nın Siverek ilçesinin Bağlar Mahallesi'ndeki amcasının evinden askerler, polisler ve Bucak aşiretine mensup korucular tarafından gözaltına alındı. Askeri yetkililer gözaltı işleminden kısa bir süre sonra Taşkaya'nın polisler tarafından götürüldüğünü söyledi. Ancak Taşkaya'dan bir daha haber alınamadı. 

9 YAŞINDA GALATASARAY İLE TANIŞTI

Babasını kaybettiğinde 7 yaşında olan Serpil Taşkaya, 2 yıl sonra babasını aramak için annesi ile birlikte gittiği Galatasaray Meydanı ile tanıştı. Babasını çocuk yaşta kaybetmesinin travmatik etkilerinin bir ömür boyu kendisinde devam ettiğini söyleyen Taşkaya, babasız geçen 27 yılda her şeyi eksik yaşadığını söyledi. Taşkaya, “Okul mezuniyetleri, üniversiteyi kazandığımda yaşadığım sevinç, ilk çocuklarımı kucağıma aldığımda, yaşamımın her alanın da kocaman ve doldurulamaz bir boşluk vardı. Hiçbir şey bu boşluğu dolduramaz” dedi.  

‘UMUDUM CUMARTESİ ANNELERİ’

Babasının kalbinde kahraman olarak kaldığını aktaran Taşkaya, babasına mücadele ederek kavuşabileceğine inanıyor. Babasına kavuşma umudunun Cumartesi Anneleri’nin mücadelesiyle başladığını söyleyen Taşkaya, “Bugün 34 yaşındayım ve 25 yıldır Cumartesi Anneleri ile birlikte kayıplarımızı arama mücadelesi veriyorum. Ne yazık ki devletler tarih boyunca toplumların adalet arayışlarında her zaman tekrar tekrar aynı yollara başvurmuştur. Her ne kadar aynı yollara başvurulsa da devletler yine her zaman milletin iradesine yenilmişlerdir. Ve benim de bu doğrultuda tarihe ve mücadeleye olan inancım tam” diye belirtti. 

NESİLDEN NESİLE AKTARILAN BİR MÜCADELE

Cumartesi Anneleri mücadelesinin çocukluk ve gençlik anılarını oluşturduğunu dile getiren Taşkaya, verdikleri mücadelede karşılaştığı sonuçların daha etkin ve güçlü bir şekilde mücadelesini sürdürmesini sağladığını vurguladı. Bu mücadelenin nesilden nesile aktarılması gerektiğinin altını çizen Taşkaya, “Yapılan mücadele gücü nereden alıyor diye sorarsanız. Bir annenin çocuğuna, çocuğun anne-babasına olan sevgisine, yani insan hayatındaki en güçlü duygu olan sevgiye dayanıyor. Bu yüzyıllarca bile sürebilecek olan bir mücadeleye bile dönüşebiliyor” ifadelerini kullandı.

‘ANILARIMIZI YASAKLADILAR’

2011’de Cumartesi Anneleri’nin dönemin Başbakanı Tayip Erdoğan ile yaptığı görüşmeyi hatırlatan Taşkaya, “Bizlere verilen sözler tutulmadı. Üstüne 700’ncü haftamızdan bu yana kayıplarımızın mezarlarını temsil eden, kayıplarımızı bulma umudunu taşıyan ve hatta çocukluğumuzun anılarını barındıran Galatasaray Meydanı’nı bizlere yasakladılar. Bu yasak 800’üncü haftamızın anlam ve önemini daha da arttırmaktadır” diye belirtti. 

‘UNUTTURMAYACAĞIZ’

Taleplerinin “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” olduğunu söyleyen Taşkaya, “Bütün kayıplarımızın akıbeti belli olana, failleri yargılanana kadar ve Türkiye’de faili meçhul kavramı kalmayana kadar bu mücadelenin nesilden nesile devam edeceğini devletin bilmesi gerekiyor. 25 yıl önce çocuk olarak geldiğim ve bugün çocuklarımla birlikte geldiğim Galatasaray Meydanı’ndan vazgeçmeyeceğim. Cumartesi Anneleri olarak kayıplarımızı asla unutturmayacağız” diye konuştu.

‘VAZGEÇMEDİK, VAZGEMEYECEĞİZ’

Taşkaya, eylemlerinin 800’üncü haftasına dair ise şunları söyledi: “Devletin bizlerden zorla alarak kaybettiği, katlettiği sevdiklerimizi arama mücadelemiz çeşitli yasaklamalara, engellemelere rağmen 800 haftadır sürüyor. Vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz.”

Mezopotamya Ajansı / Semra Turan