İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Marmara Bölgesi’nde bulunan cezaevlerinin yanı birçok cezaevinde yaşanan ihlallere ilişkin hazırladığı Ocak, Şubat ve Mart ayı hak ihlalleri raporunu Taksim’de bulunan dernek binasındaki basın toplantısıyla açıkladı.

İHD avukatlarının edindiği bilgi, derneğe yapılan başvuru ile basın taraması sonucu hazırlanan raporda, Silivri Kampüs Cezaevleri, Tekirdağ 1 ve 2 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi, Edirne F Tipi, Kandıra F Tipi, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi, Gebze Kadın Kapalı Cezaevi, Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi, Maltepe 2 ve 3 No’lu L Tipi Kapalı Cezaevi, Maltepe 1 Nolu T Tipi Cezaevi, Manisa T Tipi Kapalı Cezaevi, Kocaeli 2 No’lu T Tipi, Sinop E Tipi, Van T Tipi, Tarsus 2 No’lu T Tipi, Şakran 4 No’lu T Tipi, Erzincan T Tipi, Kırklareli E Tipi, Alanya L Tipi, Urfa T Tipi, Denizli T Tipi, Düzce T Tipi ve Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nden yansıyan ihlaller yer aldı. Raporda, toplamda 21 cezaevinden 186 başvuru yer aldı.

EN ÇOK İHLALİ POLİTİK TUTUKLULAR YAŞIYOR

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre; Tekirdağ 1 ve 2 No’lu F Tipi cezaevlerinden 49 başvuru yapıldı. Bunun yanı sıra en yüksek başvuruların olduğu cezaevlerinin başında Maltepe 1 ve 2 No’lu L Tipi Cezaevi,  Edirne F Tipi Cezaevi’nden Silivri ve Kandıra’dan toplam 91 başvuru olurken, diğer cezaevlerinden ise 46 başvuru yansıdı. Raporda ihlallere en çok siyasi tutukluların maruz kaldığı ifade edildi. Raporda politik tutukluların 166 başvurusu yer alırken, adli tutukluların ise 20 başvurusu yansıdı.

ÜÇ AYIN RAPORU: EN AZ 3 BİN 608 İHLAL

Raporda, aynı zamanda başvuruların aylara göre dağılımı yer aldı. Buna göre; Ocak’ta 95, Şubat’ta 59, Mart ayında ise 32 başvurunu yansıdı. İHD’ye yapılan bu başvurularda, toplamda 2 bin 985 ihlal tespit edildi. Ocak’ta yapılan başvurularda bin 733, Şubat’ta bin 185, Mart’ta ise 690 ihlal yansıdı. Bunun yanı sıra raporda, basın yoluyla da toplanan veriler de yer aldı. Rapora göre basın yoluyla 623 ihlal yaşandı. Üç ay boyunca ise toplamda en az 3 bin 608 ihlalin yaşandığı tespit edildi.

İŞKENCE, ÇIPLAK ARAMA, HÜCRE CEZASI, TEHDİT…

Rapora göre en çok ihlalin yaşandığı alan ise işkence ve kötü muamele oldu. İHD’ye yapılan başvurulara göre, en az 71 darp ve işkence, 81 kötü muamele, 30 hücre cezası, 40 çıplak arama, 21 süngerli hücreye koyma, 87 psikolojik baskı, 50 onur kırıcı davranış, 9 ölümle tehdit, 35 arama ve kitap dağıtımı ve 22 tehdit vakası yaşandı. Bunun yanı sıra raporda sağlık alanında yaşanan ihlaller de yer aldı. Rapora göre, en az 43 defa hastaneye götürülmeme, 35 revire götürülmeme, 3 ameliyat ertelemesi, 2 kemoterapiye götürmeme, 21 diyet yemeğinin verilmemesi, 24 kelepçeli muayene, 17 jandarmanın muayene sırasında odadan çıkmaması ihlali yaşandı.

IRKÇI SÖYLEMLER

Raporda ayrıca tutuklulara dönük ırkçı ve ayrımcı söylem ve durumların yer aldığına dikkat çekildi. Raporda, en az 17 ırkçı söylemin yaşandığı, 12 itirafçılığa zorlama durumunun yaşandığı, 67 iç sürgün, 47 zorla sevk, 13 muhbirlik dayatması, 34 ölümle tehdit ve 21 ‘terör’ kimliği dayatması yaşandığı tespiti yer aldı. Öte taraftan raporda, sağlıklı beslenme, iletişim hakkı, temiz suya erişim, açlık grevi yanı sıra infazda eşitlik ilkesine dair yüzlerce ihlal yer aldı.