Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı Yaprakbaşı (Bare) Mahallesi’nde, 4 Nisan gecesi kerpiç bir evde meydana gelen çökme sonucu, aynı aileden 8’i çocuk 10 kişi yaralandı. Ağır yaralanan 14 yaşındaki Güneş Demiroğlu ve 15 yaşındaki Dindar Demiroğlu tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Yaprakbaşı (Bare) Mahalle Mezarlığı’na defnedilen kardeşler için kurulan taziye sona erdi.

Son bir hafta içinde ilçeyi etkisi altına alan sağanak yağmurun neden olduğu çökme sonucu yaşanan facianın altında yoksulluk çıktı.

BABA TARIM İŞÇİSİ 

16 yıllık evli olan Hamdullah ve Arzu Demiroğlu çifti, babalarından kalan kerpiç evde çocuklarıyla birlikte yaşıyor. 8 çocuğuna bakabilmek için İstanbul’da yolcu minibüsü şoförlüğü yapan baba Hamdullah Demiroğlu, arta kalan zamanlarında başka işlerde çalışarak geçimini sağlıyor. Bir süre sonra memleketi Diyarbakır’a dönmek zorunda kalan Demiroğlu, yaşadığı ekonomik sıkıntılardan kaynaklı akrabalarına ait tarlalarda tarım işçisi olarak çalışıyor. 

ÇOCUKLAR DA TARIM İŞÇİSİ 

8’inci sınıfı bitirdikten sonra eğitime ara vererek babaları gibi tarım işçisi olan Güneş ve Dindar kardeşler de pamuk tarlasında çalışarak aile ekonomisine katkı sağlıyorlardı. Günlük yevmiye karşılığında çalışan Güneş ve Dindar, Demiroğlu çiftinin en büyük çocukları olması bakımından evin yükünü omuzlamışlardı. 

ÇATISI DAMLAYAN BİR EV

Demiroğlu ailesinin yaşadığı kerpiç evin damı, son günlerde etkili olan sağanak yağmurdan kaynaklı damlamaya başladı. Babadan kalma kerpiç evini tadilat edecek parası olmayan baba Demiroğlu, damlamaların önün geçmek için damın tamamına naylondan çadır seriyor. 

İKİ KARDEŞ YAŞAMINI YİTİRDİ

Aşırı su sonucu aşınan kerpiç ev 4 Nisan gecesi çöktü. Akşam tüm ailenin uyuduğu bir saatte 2 oda bir salon olan evin, 7 çocuğun bir arada uyuduğu bölümünde çökme meydana geldi. Evin diğer odasında uyuyan anne-baba ve 1 yaşındaki çocukları hafif yaralı kurtulurken, 7 çocuk vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralandı. 

GERİYE NAYLON DAMLI EVİN FOTOĞRAFI KALDI

Yıkılan evin enkazından çıkarılarak hastaneye kaldırılan çocuklardan en büyük olan 15 yaşındaki Dindar ile 14 yaşındaki Güneş Demiroğlu, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Yaprakbaşı Mahallesi’nde yan yana defnedilen çocukların taziyesi aynı mahalledeki akrabalarının evinin bahçesinde kuruldu.  Felaketten geriye damı naylon kaplı, yarısı yıkılmış kerpiç evin fotoğrafı kaldı.

MA / Arjin Dilek Öncel