Diyarbakır’ın Lice ilçesinde “Örgüte yardım etmek” suçlamasıyla Lice Sulh Ceza Hakimliği’nce 19 Haziran’da 10 günlük diğeri 2 yaşındaki bebeğiyle tutuklanan Eylem Oyunlu’nun, tutukluluğuna yapılan itiraz reddedildi.

Müvekkili Eylem Oyunlu’nun aylık tutukluluk incelemesinin duruşmalı yapılmasını talep eden avukat Yusuf Çakas’ın talebiyle duruşmalı görülen tutukluluk incelemesine, Oyunlu,  bir ay 15 günlük bebeğiyle Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katıldı.

‘ÇOCUKLARIMIN TEDAVİ OLMASI GEREKİR’

Diyarbakır Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndan SEGBİS üzerinden duruşmaya bağlanan Oyunlu, daha önceki beyanlarını tekrarlayarak, cezaevine biri 10 günlük diğeri 2 yaşındaki çocuğuyla getirildiğini hatırlatarak, “2 çocuğumda da hastalıklar vardır ve tedavi olmaları gerekmektedir. Bu aşamada diyeceğim başka bir şey yoktur. Tahliye edilmeyi mahkemenizden bekliyorum” dedi.

‘ANAYASA HAK İHLALİ SAYIYOR’

Avukat Yusuf Çakas, müvekkilinin kendi isteğiyle ifade verilmesinin istendiği gün ve saatte Lice Cumhuriyet Savcılığı’na ifade için gittiğini, bundan dolayı kaçma şüphesinin bulunmadığını söyledi. Anayasa Mahkemesi’nin, 26 yıl 5 ay hapis cezası alan bir kişinin yeni doğum sebebiyle ceza infazının ertelenmemesinin hak ihlali saydığı emsal kararı Hakimliğe sunan Çakas, müvekkilinin en sınırdan ceza bile alsa alacağı cezanın 3 yıl 9 ay olduğunu, uygulanan tutuklama tedbirinin ağır bir tedbir olduğunu belirtti.

CMK’nın 109/4 maddesinin doğumdan itibaren 6 aylık çocukları olan şüpheliler bakımında adli kontrol hükümlerinin uygulanabileceğine işaret eden Çakas, bu hükmün müvekkili için uygulanabileceğine işaret etti. Müvekkilinin 2 çocuğunun kendisiyle birlikte cezaevinde bulunduğunu ve sağlık problemlerinin bulunduğunu, pandemi nedeniyle hastaneye gidip geldiklerinde karantinaya alındıklarını dile getiren Çakas, bu durumun mağduriyeti daha da arttırdığını kaydetti.

‘YENİ DOĞAN BEBEĞİN GÖZÜNÜ KAYBETME RİSKİ VAR’

Oyunlu’nun yeni doğan bebeğinin gözünü kaybetme riski ile karşı karşıya bulunduğunun altını çizen Çakas, bu nedenle Oyunlu’nun serbest bırakılmasını talep etti.

HAKİM TUTUKLULUĞU ÖLÇÜLÜ BULDU

Sulh Ceza Hakimliği,  tutukluluk tedbirinin ölçülü olduğuna karar vererek, Oyunlu’nun tutukluluğunun devamına karar verdi.