Elazığ'da Mıstık Dede olarak da bilinen Axuçan Ocağı Piri Hasan Genç, 27 Şubat’ta beyninde oluşan pıhtılaşmadan dolayı  tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Elazığ’da cemevinde yapılan cenaze törenin  ardından Genç, Dersim'in Hozat ilçesine bağlı Bargini (Karabakır) köyünde  defnedildi.

Demokratik Alevi Dernekleri Genel Merkezi (DAD), yaşamını yitiren Genç, için yazılı açıklama yayınladı. 

DAD, Pir Hasan Genç’in Dersim Tertelesi’nde 1938 yılında doğduğunu, o günden bugüne kadar her türlü zulmü gördüğünü hatırlatarak, “Ataları katliam öncesi toplu olarak katledince onların direncini, inancını bizlere devriye etti. Âdeta Kerbela’dan kurtulmuş masum-i pak birisiydi. Axuçan pirlerinin meydanında büyür, söylenen kelamı günümüze kadar getirir. Pir olmanın sorumluluğunu devamlı taşır, geçmişi geleceğe taşıyan bir hafızası vardı. Özellikle gençlerle çok samimî olur ve bilgeliği ile, kemaleti ile gençlerle meydan kurar, muhabbet ederdi. Pir olmak iz bırakmaktır, zamanda ve mekânda Hak aşkı Xizir gayreti ile pervana olmaktır, doğru yerde ve doğru zamanda meydan kurmaktır” dedi.

‘SAVAŞA KARŞI BARIŞI HAYKIRDI’

Genç’in yaşamına değinilen açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:“Zalimin zulmüne karşı var olmak için yol yürüyüp yol açmak gerekli diyordu. Her daim yola olan ikrarı daim ve kaimdi. Nerede bir yol açma varsa, dertlere derman hastalara şifa olunması gerekiyorsa hep oradaydı. Kobani sürecinde Suruç ‘ta bulunması talip topluluğunu derinden etkilemişti. ‘Hakikatin bir yüzü vardır, bu meydanda Hak ile Hak olalım dedi, bütün süreklere seslendi, Hak lokmasını pay etti, yeniden Kerbela yaşanıyor’ dedi. Mazlumun diyarında meydan kurmak, cem olmak hakikattir diyordu. Zor anda meydan kurmanın Xızır aklı olduğunu söylerdi. Barış sürecinde kalbi insanlıktan yana atan, cümle cana seslendi, zamanın kelamını söyledi. Basın açıklamasını Dersim’de ocak pirleri ile beraber kendisi okumuştu. Savaşa karşı barışı haykırmış kemaletini bir daha göstermişti.”

HAKİKATTEN VAZGEÇMEDİ

Maraş’ın Hakkını almanın yolu ikrar verip yol yürütmektir diyordu. Terolar’da yine Hakk Meydanı’nı kurdu. En zor şartlarda, karanlıkta meydan kurdu yol yürüdü. Mazlumun diyarında Hak aşkı Xızır gayreti ile pervana oldu. Bütün Alevî süreklerinin katıldığı, cem olduğu, Kureyşan pirleri ile beraber Duzgin Bawa’nın darına durdu, erkan yürüttü, meydan açtı. Son 50 yıldır olmayan olmuştu. Geçmiş hakikattir, doğrudur, değerlidir, vicdanlıdır. Pirimiz geçmişi bugüne taşıdı. Her mekanı rızalı ve ikrarlı hale getirdi. Hakikat aşkı ve ısrarından vazgeçmedi. Başta ailesi olmak üzere, talip topluluğunun, sevenlerinin başı sağ olsun.”