Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Tayip Temel, koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle riskin büyük olduğu cezaevlerinde tutukluların yaşam hakkının güvence altına alınması ve hak ihlallerinin son bulması için Meclis araştırması istedi.

Adalet Bakanlığı'nın cezaevlerinde vaka sayılarıyla ilgili yaptığı açıklamaların hatırlatıldığı önergenin gerekçesinde, cezaevlerinde vaka sayısının artmasına ve ölüm yaşanmasına rağmen gerekli tedbirlerin alınmadığı belirtildi.  

İnfaz yasası ile tahliyelerin olmasına rağmen kapasite üstü fazlalığının yaşandığına dikkat çekilen gerekçede, şunlar belirtildi: “Halihazırda 355 hapishanede bulunan yaklaşık 190 bin tutuklu, koronavirüsü salgını tehlikesiyle karşı karşıyadır. Tutukluların hijyen ürünlerine ulaşma imkânı halen kısıtlı ve beslenme imkanları öncesine göre daha da kötü bir hale gelmiştir. Yine, olağan hapishane koşullarında ısıtılmayan ve havalandırılmayan koğuşlar, gün ışığından faydalanamama, yeterli hekim ve sağlık personelinin bulunmaması, muayene ve sevk sürelerindeki uzunluk, hijyen ürünlerinin parayla satılması, temiz ve sıcak suya erişememe, düzenli ve etkin bir sağlık hizmetinden faydalanamama gibi sebeplerle hastalık üreten bir konumda olan cezaevleri koronavirüs salgını açısından ciddi bir tehdit barındırmaktadır.”

KÖTÜ MUAMALE DEVAM EDİYOR

Cezaevlerinde tutuklulara dönük kötü muamelelerin devam ettiğini belirtilen önergede, cezaevlerinde ayakta sayım, darp ve hakaret, hücre cezası gibi ihlallerin basına yansıdığı kaydedildi. Gerekçede, “Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi'nde ise hem gece hem de gündüz su kesintisinin yaşandığı tutuklular tarafından bildirilmiştir. Koğuşlar dezenfekte edildikten sonra önleyici tedbirler alınmadan çok sayıda asker ve kalabalık personel tarafından koğuşların arandığı ve arama esnasında personellerin sosyal mesafeden uzak bir şekilde üst araması yaptığı belirtilmiştir. Ayrıca yine burada yemeklerde sık sık fare pisliği ve cam kırıkları gibi cisimlerin çıktığı aktarılmıştır” şeklinde aktarıldı. 

DEVLETİN ZORUNLU GÖREVİ

Hasta tutukluların durumuna değinilen önergede, şunlar kaydedildi: “Öte yandan, Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde aralarında astım, zehirli guatr, nefes darlığı ve tansiyon gibi hastalığı olan tutukluların, temiz havaya erişimi kısıtlandığı basına yansımıştır.  Dünya genelinde süregiden salgınla mücadele amaçlı birçok ülke çok yönlü tedbirler almaktadır. Bu tedbirlerin başında cezaevlerinde bulunan tutukluların yaşam haklarını korumak gelmektedir. Tutukluların sağlık hakkı başta olmak üzere hukuk tarafından düzenlenmiş bütün haklarının güvence altına alınması devletin zorunlu görevidir.”