Şırnak'ta 9 Ekim 2009'da yaşanan protesto gösterileri sırasında, evlerinin balkonuna annesinin kucağındayken başına gaz fişeği isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren 16 aylık Mehmet Uytun'un ölümüne ilişkin 11 yıl sonra dava açıldı. Cizre Cumhuriyet Savcılığının dosyada verdiği takipsizlik kararına karşı Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararı vermesiyle yeniden başlatılan soruşturma kapsamında açılan davanın ilk duruşması dün Cizre 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Hukuk Komisyonları tarafından takip edilen davanın ilk duruşmasının görüldüğünü açıkladı. Davaya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "9 Ekim 2009 tarihinde Şırnak’ın Cizre ilçesinde uzman çavuş H.A.’nın kullandığı silahtan çıkan gaz kapsülünün başına isabet etmesi sonucunda yaşamını yitiren 16 aylık Mehmet Uytun’nun öldürülmesi olayına ilişkin açılan davanın ilk duruşması, 8 Şubat 2021 tarihinde Cizre 1.Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü" denildi. 

GAZ KAPSÜLÜ İMHA EDİLMİŞ

Anayasa Mahkemesi'nin verdiği ihlal kararına rağmen dosyada eksikliklerin devam ettiğini vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Derneğimizin hukuk Komisyonu tarafından, olayın yaşandığı ilk günden bu yana takip edilen ve Anayasa mahkemesi tarafından ihlal kararı verilen soruşturma dosyasındaki eksikler hala devam etmekte olup, bu eksikliklerin giderilmesi ile adil ve etkili bir yargılanma yapılması için dosyaya sunulan taleplerimiz mahkeme tarafından gerekçesiz bir şekilde ret edilmiştir. Dosyanın en önemli delili durumunda olan ve maktulün ölümüne neden olan gaz kapsülünün üzerinde bilirkişi incelenmesi yapılması için adli emanetten talep edilmesi ile söz konusu gaz kapsülünün kolluk ekipleri tarafından imha edildiğine dair bir tutanak dava dosyasına sunulmuştur. Henüz yargılamanın devam ettiği bir safhada dosyaya ait bir delilin resmî görevlilerce imha edilmesi ve bu durumun da tutanak altına alınması Türkiye’deki cezasızlık olgusunun geldiği son aşamayı gözler önüne sermektedir. Biz insan hakları derneği olarak bu ve benzeri ölümlerin bir daha yaşanmaması, yaşanan ölümlere ilişkin başlatılan soruşturma ve açılan davaların etkili bir şekilde yürütülmesi için tüm gücümüzle mücadele edeceğimizi bir kez daha belirtip,  başta yargı makamları olmak üzere bütün yetkililere yaşanan ihlallerin giderilmesi için sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz."(Şırnak/MA)

İLGİLİ HABERLER