Kars’ta 4-5 asırlık köklü tarihi olan ve en fazla ziyaret edilen yerlerden biri olan Kaleiçi Mahallesi’nde yurttaşlar mağdur. Kale eteklerinde bulunan ve sit alanı içinde olan mahalle için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2006’da ‘Tarihi Yapıyı Koruma’ projesi planlandı. Mahallenin bir kısmı bu nedenle 2014 yılında boşaltıldı ancak yurttaşlar hala projenin hayata geçirilmesini bekliyor. 14 yıldır evleri onarılmayan yurttaşlar, su, doğalgaz ve daha birçok sorunla boğuşuyor.

Çözüm bulunmuyor

Kaleiçi Mahallesi muhtarı Şeref Emekçi, herhangi bir yapılaşma olmadığını ve her geçen gün mahallenin boşaldığını belirtti. Halkın mağdur edildiğini söyleyen Emekçi, “Özellikle sit alanı edildikten sonra kimse sorunlarına çözüm bulamadı. İnsanlar belirsizlik içinde yaşıyor. Halkın da harabeye dönüşen evlerinde tadilat yapmasına izin verilmiyor” diye konuştu.

Bıraksınlar biz yapalım

Kaleiçi’nde yaşayan Leman Şabanoğlu ise, “Banyo ve tuvalet kullanılamayacak durumda. Temiz bir ev yapmayacaklarsa bıraksınlar biz kendimiz evlerimizi onaralım. Evlerin damından su akıyor. Kars’ın sert, soğuk havasına zor dayanıyoruz, perişan bir haldeyiz” dedi. 50 yıldır Kaleiçi’nde yaşayan Makbule Baltuğ, “Yalızca evlerimizin onarılmasını istiyoruz” diye vurguladı.

Belirsiz yaşam zorluyor

Kiraz Aydın da harabe içinde bir evde yaşadığını belirterek, projeye dair kendilerine bilgi verilmediğini aktardı. Kiraz Aydın, “Devlet bize ev mi yapacak yoksa borcun harcın içine mi koyacak kimse bir şey bilmiyor. Evlerimizi de onarmamız gerekiyor ancak bunun yasak olduğu belirtiliyor. Topraklarımıza ev yapacaklar ama evlerin paralarını ya da kredilerini nasıl ödeyeceğiz bilgimiz yok. Belirsizlik içinde yaşam sürdürüyoruz” diye konuştu.

Şehriban Abi/Jinnews