12 yaşındaki Ceylan Önkol, Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Şenlik Mahallesi’nin Hambaz (Xanbaz) mezrasında 28 Eylül 2009 tarihinde koyunlarını otlatırken Yayla Karakolu’ndan atılan havan toplunun isabet etmesi sonucu yaşamını yitirdi. Herkesin 7 yaşında okulda çektirdiği fotoğraftaki bakışlarıyla tanıdığı Ceylan’ın katledilmesinin üzerinden 11 yıl geçmesine rağmen olaya ilişkin tek bir kişi yargılanmadı.  

DOSYA FAİLİ MEÇHUL

Ceylan’ın katledilmesi sonrası başlatılan soruşturma dosyası da birçok dosyada olduğu gibi faili meçhul raflara kaldırıldı. Anne Saliha Önkol’un kızının parçalanan bedenini eteğinde toplayarak olay yerinde bulduğu bütün delilleri teslim etmesine rağmen, savcılık dosya hakkında “daimi arama kararı” verdi. 

Diyarbakır 2’nci İdare Mahkemesi’ne yapılan başvuruda, Ceylan’ın ailesine 28 bin 208 lira 85 kuruş maddi tazminat ödenmesine karar verildi. Manevi tazminat verilmesi ise reddedildi. 

ANNENİN ÇIĞLIĞI 

Ceylan’ın ailesinin adalet çığlığı da aradan geçen bunca zamana rağmen karşılık bulmadı. Faillerin yargılanması noktasında mücadelelerini sürdüren Ceylan’ın ağabeyi Rıfat Önkol, geçtiğimiz yıl kardeşinin katledilmesinin yıldönümünde, annesinin yaşananlardan sonra gerirdiği hastalıklardan kaynaklı yatalak hale geldiğini belirtmişti. 

Ağabey Önkol, "Apaçık bir alanda, gündüz ortasında vuruldu. Uzak veya kırsal bir yerde vurulmadı, evin yanında vuruldu. Ceylan’ın öldürülmesi sonuçsuz kaldı, örtbas ettiler. Annem Ceylan vurulduğu zaman parçalarını bu meşe ağaçlarının gövdelerinde topladı. Annem yaşadığı acıyla ‘Allah için benim Ceylan’ım gitmiş, başka bir Ceylan vurulmasın, başka bir insan vurulmasın, başka bir çocuk vurulmasın, başka kanlar akmasın’ diye feryat ederek, bu ülkenin yetkililerine bu ülkenin sorumlularına bu çığlığı yükseltti. Kimse annemin sesine kulak vermedi, sağır kaldırdılar” ifadelerini kullanmıştı.