Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) dönük başlatılan “Kobanê Soruşturması” kapsamında yargılanan 28’i tutuklu 108 siyasetçinin ilk duruşması yarın Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülmeye başlanacak. 6 yıl sonra hazırlanan iddianame 3 bin 530 sayfa ve 324 klasörden oluşuyor. 

6-8 EKİM'DE TÜRKİYE VE BÖLGE

DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırıların yoğunlaştığı ve Kobanêli yurttaşların toprağını ve çocuklarını kurtarmaya çalıştığı 6-7-8-9 Ekim 2014 tarihlerinde, aralarında İstanbul, Ankara, Bursa, Diyarbakır ve Mardin'in de olduğu 35 il ve 96 ilçe ile dünyanın birçok yerinde Kobanê için destek ve protesto eylemleri gerçekleştirildi. O dönem bir çok sivil toplum örgütü ile siyasi parti de Kobanê direnişine destek çağrısında bulundu. Siyasi partilerden biri de HDP’ydi. Dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın sıklıkla dillendirdiği “Kobanê düştü düşecek” sözünün ardından bölgede yayılan eylemlerde 46 kişi yaşamını yitirirken, 682 kişi de yaralandı. Bu süre zarfında gözaltına alınan yüzlerce kişiden 323’ü ise tutuklandı.

25 EYLÜL'DE GÖZALTI OPRESYONU

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın konuya ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında 25 Eylül 2020'de eski HDP milletvekilleri Ayla Akat Ata, Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan, Nazmi Gür, Emine Beyza Üstün ve Emine Ayna ile Kars Eski Belediye Başkanı Ayhan Bilgen’in de aralarında bulunduğu 20 kişi gözaltına alındı.

Davada yargılanacak isimler arasında Kasım 2016’da tutuklanan HDP önceki dönem Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş ile HDP geçmiş dönem Milletvekili Aysel Tuğluk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, yerine kayyım atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önceki dönem Eşbaşkanı Gülten Kışanak de bulunuyor.  

28 TUTUKLU SİYASETÇİ

Davada yargılanan 108 siyasetçiden çeşitli cezaevlerinde tutuklu bulunan 28 isim şu şekilde: HDP önceki dönem Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş, DBP önceki dönem Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, yerine kayyım atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen, DBP geçmiş dönem Eş Genel Başkanı Emine Ayna, geçmiş dönem milletvekilleri Ayla Akat Ata, Aysel Tuğluk, Beyza Üstün, İbrahim Binici, HDP eski Parti Sözcüsü Günay Kubilay, HDP yeni dönem Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Alp Altınörs, HDP Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Nazmi Gür, HDP Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi Ali Ürküt, HDP geçmiş dönem saymanı Zeki Çelik, HDP geçmiş dönem MYK üyeleri Bülent Barmaksız, Can Memiş, Cihan Erdal, İsmail Şengül, Mesut Bağcık, Bircan Yorulmaz, Dilek Yağlı, Pervin Oduncu, Berfin Özgü Köse, Ayşe Yağcı, Zeynep Ölbeci, geçmiş dönem MYK üyesi Nezir Çakan ve Meryem Adıbelli.

EMNİYETTEN SAVCIYA TALİMAT

Davanın siyasi bir dava olduğunu sıklıkla ifade eden HDP, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün davaya ilişkin talimatının belgelerini paylaştı. 20 Nisan’da HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Meclis Grup Toplantısında emniyetin savcılığa ve yargıya “Dokunulmazlıkları dinlemeyin vekilleri tutuklayın, HDP’ye kapatma davası açın” talimatını içeren belgeyi açıkladı. “Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü” tarafından 26 Ekim 2018’de yazıldığı belirtilen bilgi notunda “…98 şüphelinin gerçekleşen cinayet, cinayete teşebbüs, yaralama, mala zarar verme, yağma suçlan yönünden soruşturma kapsamında herhangi bir değerlendirme yapılmadığı ve kamu davalarının açılmadığı tespit edilmiştir” ifadelerinin yer aldığı görüldü. Yanı sıra HDP’nin kapatılması yönünde de ifadelerin yer aldığı notta şunlar kaydedildi: “…Yukarıda isimleri geçen şüpheliler hakkında TCK’ nın 302 terör nedeniyle cinayet, cinayete teşebbüs, yaralama, mala zarar verme, yağma suçlarından iddianame düzenlenmesi halinde Anayasal mevzuatımıza göre parti kapatma sonucunun da ortaya çıkacağı hukuken değerlendirilmektedir” ifadeleri yer aldı. 

HEYETİN TEK GÖREVİ BU DAVA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianame, 7 Ocak’ta Ankara 22’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma” iddiasıyla hazırlanan iddianamede, 108 kişi yaşanan olayların sorumlusu olarak görüldü. Yargılamayı gerçekleştirecek olan Ankara 22’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne ikinci bir heyet atandı. İkinci heyetin atanmasıyla birinci heyet yalnızca Kobanê Davası’na bakmakla görevlendirildi.

UNUTULAN OTOPSİ RAPORLARI "ACELE" NOTU İLE İSTENDİ

Öte yandan dava avukatları ve HDP’li vekiller günler öncesinde iddianamede yaşamını yitiren kişilerin otopsi raporlarının yer almadığına dair açıklamalarda bulunmuştu. Bunun üzerine olaylarda yaşamını yitiren 32 kişiyle ilgili otopsi raporlarının gönderilmesi için İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Van, Gaziantep, Siirt il savcılığına ve ölümlerle ilgili davaların olduğu mahkemelere yazı gönderildi. Yazıya ayrıca “acele” notu düşürüldü. 

SİYASETÇİLER: YARGILAMAYACAK YARGILAYACAĞIZ

Davada yargılanacak siyasetçiler haftalar öncesinden davaya hazırlanırken, kendilerinin yargılanmayacağını, yargılayacaklarını ifade etti. Siyasetçilerin günleri alan savunmalar yapması bekleniyor.

EN AZ BİN 200 HUKUKÇU TAKİP EDECEK

Duruşma için haftalardır hazırlıklar ve destek çağrıları yapılıyor. Bin 200 avukat savunmayı üstlenmek amacıyla dava kapsamında yetki belgesi sundu. Yetki belgesi sunanların dışında çok sayıda avukat da davayı takip edecek. Adalet İçin Hukukçular, Avukat Dayanışması, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Çağdaş Avukatlar Grubu (İstanbul ve İzmir), Demokrasi İçin Hukukçular, Kartal Hukukçular Derneği, Katılımcı Avukatlar, Toplumsal Hukuk, Sosyal Hukuk, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Özgürlükçü Demokrat Avukatlar gibi hukuk kurumları davayı yakından takip edecek. Yine İzmir, Diyarbakır, Van, Şırnak, Urfa, Dersim, Hakkari, Ağrı, Bursa ve Mardin Barolarından başkan ve temsilci düzeyinden davaya katılım sağlanacak.

AVRUPA'DAN GÖZLEMCİ HEYET DAVAYI TEKİP EDECEK

Ülkenin çeşitli kentlerinin yanı sıra dünyadan ve Avrupa’dan da çok sayıda heyet davayı yakından izleyecek. Avrupa Parlamentosu Sosyalistler & Demokratlar Grubu'nda bulunan İsveç Sosyal Demokrat Parti ve İtalya Demokratik Partisi, Avrupa Parlamentosu Avrupa Özgür İttifakı/Yeşiller Grubu'nda bulunan Fransa Halklar ve Bölgeler Dayanışma Partisi ve Galiçya Ulusal Bloku (BNG), İlerici Enternasyonel bileşenlerinden Yunanistan MeRA25 Partisi ve Polonya Sol Parti (Razem), Fransa Sol Parti, Katalonya Cumhuriyetçi Sol Parti, Katalonya Halk Birliği Partisi (CUP) ve Birleşik Bask Partisi (EH Bildu)’dan heyetler davayı izleyecek olan yabancı heyetlerden. Davaya katılamayan 30'dan fazla ülke de yarın HDP ile dayanışma ve Kobanê’yi sahiplenmeye yönelik eylem ve etkinlikler organize edecek.

DAVADA RAPOR TUTULACAK

Tutuklu bulunan siyasetçilerin aile ve yakınları dışında muhalefet partileri ile sendikalar, insan hakları kurumları ve sivil toplum örgütlerinden çok sayıda temsilci davaya katılacak ve çok sayıda gazeteci davayı yakından izleyecek. HDP Hukuk Komisyonu ayrıca kimi baroları ve insan hakları kurumlarını da “davada gözlemci olmak, raporlama yapmak” amacıyla davet etti.

EŞ BAŞKANLAR HAZIR BULUNULACAK

Davanın ilk gününde HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ile Mithat Sancar ile HDP Meclis Grubu duruşmada hazır bulunacak. HDP Eş Genel Başkanları ile gelen heyetlerin duruşmaya ilişkin açıklama yapmaları bekleniyor.

Duruşma 09.00 ile 16.00 saatleri arasında görülecek.