Roboski İçin Adalet Girişimi, 19’u çocuk 34 sivil insanın katledildiği Roboski Katliamı’nın 103'üncü ayında, İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi’nde açıklama yaptı. Açıklamada konuşan İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Fatin Kanat, katliamın üzerinden geçen 3 bin 135 güne rağmen adaletin sağlanmadığını söyledi. Roboski ve benzeri katliamların devam etmemesi için cezasızlık ilkesinin önüne geçilmesi gerektiğinin altını çizen Kanat, “Hala bu ülkede insanların yaşam hakkı gözetilmiyor, ölümler gerçekleşiyor ve hala hiçbiri için gerçek bir adalet sağlanmıyor. Adaletin sağlanamadığı yerlerde katliamların sürekliliği de engellenemez” ifadelerini kullandı.

‘KATLİAM ÖDÜLLENDİRİLDİ’

Türkiye iç hukuk kanallarında ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) katliamın cezasızlık ile ödüllendirildiğini belirten Kanat, “Ölenler geri gelmeyecek elbette ama yargılamalar yapılabilseydi, sorumlular yargı önüne çıkıp cezalandırılabilseydi, ailelerin ve adalet arayan kesimlerin inancı kaybolmayacaktı. Sonrasında yaşanan katliamlar da engellenmiş olacaktı. İnsanların adalete olan inancının kuvvetli olduğu, yaşamından endişe duymadığı, hukukun adaletten yana işletildiği, sorumlu ve faillerin yargılandığı toplumlar huzur içinde yaşarlar. Biz eşit, özgür, doğanın tahrip edilmediği; dil, din, ırk ve sınıf ayrımlarının yapılmadığı bir toplum istiyoruz. Katliamlarla yüzleşmenin sağlandığı adaletin inşa edildiği bir ülkede yaşamak istiyoruz" dedi. 

‘BARIŞIN YOLU ROBOSKİ’DEN GEÇER’

“Roboski'ye adalet gelmeden Türkiye'ye adalet gelmeyecektir” diyen Kanat, şunları söyledi: “Başta Roboski olmak üzere, tüm insan yaşamını ve özgürlüklerini ortadan kaldıran savaşa ve şiddete karşı, hepimiz itiraz hakkımızı kesintisizce kullanacağız. Yaşadıklarımızın aslı; devlet, cezasızlık, savaş ve adaletin olmayışıdır. Biz adalet arayışının, bir arada ve barış içerisinde yaşamanın tarafıyız. Devlet ve iktidar şiddetine karşı, Roboski ve tüm katliamlar için adaleti talep etmek adına bir araya geleceğimiz ve adaleti sağlayacağımız güne kadar yataklarımızda rahat uyumayacağız, uyutmayacağız da. ‘İnsan olarak ne yapabilirim?’ sorusunu soran herkese her ayın 28’inci günü sesleneceğiz, hatırlayacağız, ‘gelin sesimizi birlikte yükseltelim’ diyeceğiz. Roboski, devletin ve iktidarın sınavıdır. Bu topraklarda barış ve adaletin yolu, mutlaka ve önce Roboski’den geçecektir.”