HDP 31 Mart yerel seçimlerinde diğer seçimlerde görülmeyen farklı bir taktik uyguluyor. HDP, kendisiyle açıkça ittifak kurmaktan ısrarla kaçınan CHP ve İYİ Parti'nin tutumuna rağmen İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin, Antalya, Bursa, Aydın'da aday göstermedi. HDP, bu iki partinin tutumuna rağmen tabanının seçimlerde "Millet İttifakı" adaylarına oy vereceğini hesplıyor. Peki HDP seçmeni partinin bu stratejisine ne kadar riayet edecek?

Deutsche Welle Türkçe'den Aslı Işık bu soruları HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, KONDA Genel Müdürü Bekir Ağrıdır ve Gazeteci İrfan Aktan'a sordu. 

HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, partisinin tavrını şu sözlerle özetledi: "Bu büyükşehirlerde seçmenimiz AKP-MHP ittifakı dışındaki adaylara oy verecek. Batı illerinde oy oranımız yüzde 12 ile 14 arasında değişiyor. Oylarımız batıdaki sonuçları ciddi olarak etkileyecek. Batıda AKP ve MHP'ye kaybettirerek kazanacağız."

'BATI'DA KAYBETTİR, DOĞU'DA KAZAN'

HDP'nin elinde olan 102 belediyeden 96'sına kayyım atandığını hatırlatan Oluç, bu seçimlerde mevcut belediyelerinin sayısını artıracaklarını, Batı'da ise AKP ve MHP ittifakına kaybettirerek kazanacaklarını söyledi.

Oluç, "Batı'da, HDP sahaya inmeden önce yapılan kamuoyu yoklamalarına göre HDP seçmeninin en az yüzde 80'i, AKP-MHP ittifakının kaybetmesi için oy kullanacak. İktidarın baskı, savaş ve hak gaspı ittifakı olduğunu görüyor. Bu konuda kararsızlık olmaz. İktidarın geriletilmesi konusunda seçmenlerimizin tamamına yakını hemfikirdir" diye konuştu.

'HER SEÇMEN GRUBUNUN PARTİSİYLE SORUNU VAR'

KONDA Genel Müdürü Bekir Ağrıdır'a göre, Cumhurbaşkanı'nın yerel seçimlerde de yine kutuplaştırma ve dışlama stratejisine yönelmesinin nedeni, kendi seçmenini sandığa çekmek. Kamuoyu araştırmalarına göre, yüzde 18-20 oranında seçmen hâlâ kararsız. Ağrıdır, "Bloklar arası oy geçişleri kayda alınmayacak kadar düşük. Kürtler de dahil her seçmen grubunun partisiyle sorunu var, partisini eksik ve yetersiz buluyor. Dolayısıyla partilerin birinci önceliği kendi seçmenini sandığa götürebilmek. Cumhurbaşkanının o konuşmaları karşı taraftan oyunu almaya değil, kendi seçmenini ajite etmeye yönelik" diyor.

HDP, ANTALYA, MERSİN VE ADANA'DA BELİRLEYİCİ

KONDA'nın verilerine göre Türkiye'de yaşayan 100 Kürt'ün 60-65'i Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da, 30-35'i bölge dışında yaşıyor. Bölge dışındakilerin oy dağılımı ise, AKP ile HDP arasında değişiyor. Bölgedekilerin ise üçte ikisi HDP, üçte biri AKP'ye oy veriyor. KONDA Genel Müdürü Bekir Ağrıdır, "HDP seçmeninin kime oy vereceği" yönündeki sorusuna, "Bölge dışındakilerin ancak onda 8'i sandığa gider ve iktidar karşıtı blokun adayı için oy kullanır. HDP'nin bölge dışındaki illerde yüzde 10-12 oyu var. Bu oyların yüzde 7 ya da 8'i muhalefet adaylarına gidebilir. HDP adayının olmadığı yerlerde, 10 HDP'liden 8'i muhalefete oy verecek. Bu oran Antalya, Adana ve Mersin için belirleyici olabilir" yanıtını verdi.

ON HDP'LİDEN ÜÇÜ SANDIĞA GİTMEYECEK

Ağrıdır'a göre, Batı'daki her 10 HDP seçmenin 7 veya 8'i AKP karşıtı partilere oy verecek ama 2-3'ü sandığa gitmeyecek. Muhalefetin bu haliyle ya da İYİ Parti'nin HDP bakışı karşısında, HDP seçmeni Kürtlerin hepsinin silme olarak gidip, muhalefete oy vermeyeceğini söyleyen Ağrıdır, "HDP'nin kurumsal desteğine rağmen hep beraber muhalefetten yana oy vermezler. Her on HDP'linin 2 veya 3'ü sandığa gitmeyecek. İYİ Parti'nin söylemlerine tepkisiz kalmaları, bir kısmı için mümkün değil. Ancak o bölgelerde HDP'nin adayı varsa, kazanıp, kazanmayacağına bakmaksızın, sandığa gidip, HDP adayına oy verirler" yorumunu yaptı.

'CHP'Lİ ADAYLAR AÇIKÇA OY İSTEMEYE BİLE ÇEKİNİYOR'

HDP seçmeninin CHP'nin sağ eğilimli adaylarına oy vermeyeceği yorumları da yapılıyor. Gazeteci İrfan Aktan, CHP'li adayların HDP seçmeninden açıkça oy istemeye bile çekindiğini söyleyerek, "İmamoğlu ve Yavaş'ın HDP'li seçmeni cezbedecek herhangi bir vaadi göze çarpmıyor. CHP'li adaylar AKP karşıtı bir söylem bile geliştirmiyorlar. Böyle devam ederse, sandıkta Kürt seçmenin eli CHP'li adaylar lehine mühre gitmeyebilir" yorumunu yaptı. Aktan, "İYİ Parti'nin HDP karşıtı söylemlerinin de Kürt seçmende yarattığı alerjinin sandığa yansımayacağını düşünmek gaflet olur" dedi.