Ankara Gar’da 10 Ekim 2015’te düzenlenen “Barış mitigi”ne yönelik DAİŞ’in bombalı saldırısı sonucu meydana gelen katliamın yıl dönümünde, yaşamını yitirenler için birçok kentte anma etkinliği düzenlendi. Amed Emek ve Demokrasi Platformu, Yenişehir ilçesinin Ofis semtinde yaptığı anmada, “10 Ekim katliamın unutmayacağız, unutturmayacağız” yazılı pankart açılırken, yaşamını yitiren 103 kişinin fotoğrafı taşındı. Yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan anmada, “Bijî aşitî” (Yaşasın barış), “Barışa uzanan eller kırılsın” ve “10 Ekim’i unutma unutturma” sloganları atıldı. Anmada konuşan TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Doğan Hatun, 10 Ekim’de Türkiye halklarına barış umudunu ve barışı haykırmak için Ankara'ya yola çıktıklarını belirterek, katliamın olduğu gün, bugün burada alınan güvenlik önlemlerinin Ankara’da alınmadığını söyledi. 

Amed Emek ve Demokrasi Platformu Eş Sözcüsü Gönül Adıbeli, “Savaşa inat, barış hemen şimdi” diyenlere düşmanca saldırı gerçekleştirildiğini ifade ederek, savaştan, gerilimden, kaostan, kutuplaşmadan beslenen karanlık odakların katliamı yaptığını söyledi. 

Açıklamaların ardından katliamda yaşamını yitirenlerin anısına beyaz balonlar uçuruldu.

MEZARLIKLARDA ANMA

İstanbul’da Katliamda yaşamını yitirenlerin bulunduğu Sultangazi, Gaziosmanpaşa, Esenler, Eyüp, Fatih, Arnavutköy, Bayrampaşa, Sarıyer, Beşiktaş, Şişli, Beyoğlu, Kağıthane ve Zeytinburnu’nda bulunan çeşitli mezarlıklarda anma etkinliği gerçekleştirildi. Anmalara Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl ve ilçe örgütü üye ve yöneticileri ile çok sayıda yurttaş katıldı. Gazi Mezarlığı’nda anılan Serdar Ben anmasına HDP MYK üyesi Ferhat Encü, İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat-İş) üyeleri katılırken, anmada "Bitmedi daha sürüyor o kavga…" yazılı pankart açıldı. 

'AKP KATLİAMIN ZEMINİNİ HAZIRLADI'

HDP MYK üyesi Ferhat Encü, katliamın sorumlusunun AKP iktidarı olduğuna işaret ederek, "7 Haziran'da iktidardan düşen AKP, sonrasında savaş politikalarıyla yeniden seçime gitmeye çalışırken, bu katliamın zeminini oluşturmuştur. Muhalif güçlere bir tehdit aracı olarak bu şekilde gözdağı vermeye çalışmıştır. Çünkü AKP iktidarı, savaştan, kinden, ötekileştirmeden, kandan beslemektedir" şeklinde konuştu.

İHD: SORUMLULAR YARGILANMADI

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, katliama ilişkin şube binasında basın toplantısı düzenledi.  CHP Milletvekili Turan Aydoğan ve İHD yöneticilerinin katıldığı toplantıda, “5. yılında 10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nı unutma unutturma! Karanlığa teslim olmayacağız" yazılı pankartı asıldı. İHD İstanbul Şube Sekreteri Leman Yurtsever, katliamın 10 gün evvel ihbar edilmesine rağmen emniyet güçlerinin katliamı önlemediğini söyledi. Emniyet güçlerinin patlamadan sonra yaralılara müdahaleyi geciktirerek, yardım etmek isteyenlere gaz sıkıp engelleyerek, bombanın verdiği zararı daha da büyüttüğünü hatırlatan Yurtsever, “10 Ekim Ankara Katliamı, kara bir sayfa olarak tarihe eklendi. Diyarbakır ve Suruç katliamı sonrası ortaya çıkan ve savcılıkların da dikkatine sunulan katillerin kimlikleri ve bağlantılarına dair bilgiler gözardı edilerek, örgüt bağlantıları gizlenerek, Ankara, Gaziantep ve İstanbul’da yeni katliamların yaşanmasına imkân yaratılmıştı. Bu katliamları hazırlayanlar, 10 Ekim Ankara katliamı sanıkları hakkında açılan ve 3 yıl sonra 3 Ağustos 2018 tarihinde karara bağlanan dava sürecinde de etkinliklerini sürdürdüler. Davanın insanlığa karşı suç kapsamında değerlendirilmesine engel oldular ve katliamın devlet içindeki sorumlularını yargılamadılar” dedi.

Açıklama sonrası “5. yılında 10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nı unutma unutturma! Karanlığa teslim olmayacağız" yazılı pankart İHD’nin penceresine asıldı. 

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) da yazılı açıklama yaptı. 10 Ekim'deki barış çağrısının bu topraklardaki tüm ezilenler için olduğu belirtilen açıklamada, katliamın zemininin hazırlanarak gerçekleştiği ifadelerine yer verildi. Geçmişteki tüm katliamların da bunun pratik taşıyıcıları olduğu kaydedilen açıklamada, adalet ve barış isteyenlerin her zaman yezid zulmüne karşı barış zemini oluşturdukları vurgulandı.

İZMİR

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Alsancak’ta bulunan Kıbrıs Şehitleri Caddesi Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde açıklama yaptı. Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan ve HDP İzmir İl Eşbaşkanı Kadir Baydur’un da aralarında bulunduğu siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığı anmada, yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının olduğu "Unutmadık, unutturmayacağız" yazılı pankart açıldı. 

KESK İzmir Şubesi Eşbaşkanı Aysun Gezen, art arda patlayan bombalarla binlerce insanın yaşamını yitirdiğini belirterek, "Bizler hala barış istediğimiz için gözaltına alınıyoruz, yargılanıyoruz ve işlerimizden ediliyoruz. Bu ülkeye eşit demokratik bir yaşam, barış, laiklik gelinceye kadar mücadeleden asla yılmayacağız. Bizler gençlerimiz için barışı sağlamak zorundayız. Biz bu ülkede artık nefes almak, yaşamak istiyoruz. Her şeyden çok gökyüzüne kansız bakmayı çok özledik. Hep beraber olursak, emeğe, kadına, yaşama düşman olan bu iktidarı def edebiliriz" diye kaydetti. 

Açıklamanın ardından Gündoğdu Meydanı’na 103 kişinin anısına denize karanfil bırakıldı, ardından Doğançay Mezarlığı ziyaret edildi. 

MANİSA

Manisa Emek ve Demokrasi Platformu, Manolya Meydanı’nda anma etkinliği düzenledi. "Katilleri Tanıyoruz! Unutturmayacağız!" yazılı pankartın açıldığı açıklamada konuşan Eğitim Sen Manisa Şubesi Başkanı İsmail Şener, “Bu toprakları katliamlarla, faili meçhul cinayetlerle anılmaktan çıkararak barış ve demokrasiyle taçlandıracak, emeğin ve bir arada yaşama iradesinin egemen olduğu Türkiye’yi yitirdiğimiz canlarımıza, yoldaşlarımıza, 103 karanfilimize armağan edeceğiz” dedi.

ADANA

Adana’da, saat 10.04’te Tren Garı önünde anma etkinliği düzenlendi. Katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri ile DİSK, KESK, Adana Barosu, Adana Tabip Odası, TMMOB’nin yanı sıra HDP, EMEP, ESP, SYKP, Sol Parti, Halkevleri ve CHP yöneticileri katıldı. Ortak basın açıklamasını KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Fatma Sarıoğuz Güney, 7 Haziran ve 1 Kasım 2015 seçimleri arasında bunca katliamın neden yaşandığını sordu. Güney, “Katliam sonrası anket yapıp oylarının ne kadar arttığını araştıranların, ‘Kokteyl örgüt’ diyerek davayı sulandıranların, yol kontrollerini kaldırarak katillere adeta koridor açanların, saldırı olacağı istihbaratını tertip komitesinden gizleyenlerin, patlamaların ardından birçok kişinin yaşamını yitirmesine neden olan gaz sıkma emri verenlerin, ambulansların geç gelmesinin sorumlusu olanların, güvenlik tedbiri almayanların katliamdaki rolü ortaya çıkarılmadıkça, asıl failler yargılanmadıkça 10 Ekim dosyası kapanmayacaktır” dedi.

‘ÇOCUKLARIMIZ BARIŞ İSTİYORDU’ 

Katliamda yaşamını yitiren Dilan Sarıkaya’nın annesi Nesligül Sarıkaya, “Ta Antep’ten Ankara’ya nasıl geldikleri biliniyor. Benim akşam ne yediğimi bile bilen MİT bunları bilmiyor muydu? Niye uyarmadı? Niye bize bu acıyı çektirdi. Biz bunların düşmanı mıydık? Biz barış istiyorduk, çocuklarımız barış istiyordu. Kim barış istemez?” diye sordu.

Katliamda yaşamını yitiren Şebnem Yurtman’ın annesi Şafak Yurtman, “Şebnem oraya gittiğinde 23 yaşındaydı. Evin en küçüğüydü. ‘barış’ dedi, ‘demokrasi’ dedi, ‘Kürt, Alevi ayrımı olmasın’ dedi. ‘beraber halay çekelim’ dedi. Bunun ne suçu var, ne günahı var? Oraya bomba atıp benim fidanımı elimden aldılar. Zannediyorlar ki seneler geçtikçe acılarımız körelir. Körelmiyor. Daha çok kin duyuyoruz, daha çok nefret duyuyoruz aslında. Gelecek nesillerin önünü açsınlar ki onlar barış desinler, birlikte halay çeksinler. İnsanları kutuplaştırmayı bıraksınlar” dedi. 

Fevzi Sert’in ağabeyi Saadettin Sert de katillerin Antep’ten Ankara Gar önüne kadar ellerini kollarını sallayarak nasıl geldiklerini sordu. 

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Salim Kaplan, her ne kadar katliamın failinin DAİŞ olsa da asıl sorumluların gerekli tedbirleri almayan hükümet olduğunu söyledi. Kaplan, “Tüm failler yargı önünde cezasını çekene kadar demokrasi ve özgürlük mücadelesini en kararlı şekilde yürütmeye devam edeceğiz” dedi. 

HATAY

Hatay Emek ve Demokrasi Güçleri de katliamda yaşamını yitiren Necla Duran’ın Aşağıokçular Mezarlığı’ndaki kabri başında saat 10.04’te anma gerçekleştirdi. 

ANTALYA 

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri, saat 10.04’te bir araya geldikleri Attalos Heykeli önünde saygı duruşuyla anma gerçekleştirdi. Anmaya, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven ve siyasi parti temsilcileri de katıldı. 

ALANYA

DTK Eşbaşkanı Leyla Güven ve HDP Antalya İl Örgütü, katliamda yaşamını yitirenlerin Alanya’da bulunan mezarlarında anma etkinliği düzenledi. Cikcilli Mezarlığı’nda bulunan Niyazi Büyüksütçü, Filiz (Fatma) Batur, Hasan Baykara, Sevim Şinik, M. Tevfik Dalgıç, Ebru Mavi, Bedriye Batur ve Korkmaz Tedik’in mezarlarını ziyaret eden heyet, karanfil bıraktı. Burada kısa bir konuşma yaparak, “103 canı barış yolunda yitirdik” diyen Güven, barışın anlamının bir kez daha ortaya çıktığını söyledi. 

BATMAN

Ankara Gar Katliamı'nda yaşamlarını yitiren Meryem Bulut ve Muhammet Veysel Atılgan, mezarları başında anıldı. Aralarında siyasi parti, insan hakları savunucuları ve emek örgütlerinin yer aldığı Batman Demokrasi Platformu bileşenleri, İkiztepe Mezarlığı'nda Meryem Bulut'u andı. Aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Nejdet İpekyüz'ün de bulunduğu grup, Bulut'un mezarına çiçekler bırakmasının ardından patlamada yaşamlarını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu. 

Platform bileşenleri buradan Gercüş ilçe mezarlığına geçerek, Muhammet Veysel Atılgan’ın mezarı başında anma gerçekleştirdi. 

MARDİN 

Mardin Emek ve Demokrasi Platformu, yaşamını yitirenler için KESK Şubesi’nde adına anma düzenledi. Patlamanın olduğu 10:04 saatte yapılan anmada, saygı duruşunda bulunuldu. KESK Dönem Sözcüsü Hediye Güneş, yaşanan katliamı unutmayacaklarını ve sonuna kadar hesabını soracaklarını söyledi. Anma yapılan sinevizyon gösteriminin ardından sona erdi. 

ŞIRNAK

Şırnak'ın Cizre ilçesinde KESK ve HDP tarafından ayrı ayrı açıklama yapıldı. KESK binasında yapılan açıklama yapıldı. HDP Cizre İlçe Örgütü de açıklama yaptı. HDP Cizre ilçe Eşbaşkanı Üzeyir Kılınç, "Tüm sorumluların yargı önünde yargılanıp hesapları sorulana kadar durmayacağız. 5'inci yılında hayatını kaybeden ve yaralanan canları anıyoruz. Bu yaşanan ve yaşatılan vahşeti asla unutmayacağız, unutturmayacağız" ifadelerini kullandı.

HATAY

İHD İskenderun Şubesi de açıklamayla katliamda yaşamını yitirenleri andı. İHD İskenderun Şubesi Başkanı Coşkun Selçuk, katliamın acısının yüreklerinde ilk günkü tazeliğini koruduğunu söyledi.

ANKARA

Katliamda yaşamını yitiren Emek Partisi (EMEP) Gençlik Yürütme Kurulu (GYK) üyesi Korkmaz Tedik, Karşıyaka Mezarlığı’nda ailesi ve arkadaşları tarafından anıldı. Mezarı başında yapılan saygı duruşunun ardından söz alan Tedik’in babası Erdoğan Tedik, 10 Ekim'in emek, demokrasi ve özgürlük diyenlerin adı olduğunu söyledi. Katliamda hayatını kaybedenleri unutmayacaklarını belirten Tedik, aileler olarak yaşadıkları sürece sorumluların yargılanması için davanın takipçisi olacaklarını belirtti. Tedik, "Korkmaz'ın dediği gibi 'sermaye bize göre güçlü olabilir ama bizim mayamız temiz'. Bu yıl Ankara'da ve ülkenin birçok yerinde bütün engellemelere rağmen 10 Ekim'de yitirdiklerimizi andık. Barış güvercinlerimize verdiğimiz sözü tutuyoruz" dedi. 

‘DEMOKRASİ MÜCADELESİNDEN VAZGEÇMEDİK’

EMEP Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan, tüm hayatını kaybedenleri andı. 5 yıl önce Ankara Garı’nda eşitlik, özgürlük, barış ve emeğin haklarının kazanılması için bir araya geldiklerini vurgulayan Doğan, “Aradan 5 yıl geçti ve barış, demokrasi mücadelesinden vazgeçmedik. Çünkü hem kriz hem pandeminin yarattığı ortamda iktidar tüm faşizan yollara başvuruyor. Buna karşı mücadelede bizlere daha fazla sorumluluk düşüyor. Korkmaz yoldaş bu sorumlulukları en fazla yüklenenlerden biriydi. Bugün daha fazla barışa ihtiyacımız var. Suriye, Libya ve şimdi de Kafkasya... İktidar en çok silah üretmekle övünüyor" dedi.

Ardından Karşıyaka Mezarlığı'da bulunan 10 Ekim'de hayatını kaybeden İdil Güneyi, Uygar Coşgun, Sevgi Öztekin ve Ali Kitapçı'nın mezarları ziyaret edildi, karanfil bırakıldı. 

ADIYAMAN

Adıyaman'da KESK Şubeler Platformu, HDP il ve ilçe örgütleri, Kürdistan Kominist Partisi (KKP) temsilcileri ve çok sayıda kişinin katılımıyla Demokrasi Parkı'nda anma etkinliği düzenlendi. Ortak basın metni SES Eşbaşkanı Emrah Çavuş tarafından okundu. 

Adıyaman'da KESK Şubeler Platformu, HDP il ve ilçe örgütleri, Kürdistan Kominist Partisi (KKP) temsilcileri ve çok sayıda kişinin katılımıyla Demokrasi Parkı'nda anma etkinliği düzenlendi. Ortak basın metni SES Eşbaşkanı Emrah Çavuş tarafından okundu. 

URFA

Urfa'da TMMOB bileşenleri, Tabip Odası ve İHD temsilcileri, SES Şubesi'nde açıklama yaptı. Açıklamayı okuyan SES Eşbaşkanı Eylem Salar, katliamda sorumlu olan herkesin yargılanıp adalet sağlanıncaya kadar mücadele edeceklerini söyledi.

ERZİNCAN

Erzincan Emek ve Demokrasi Güçleri, Gar katliamında yaşamını yitiren Erol Ekici için Beş Saray Mezarlığı’nda anma gerçekleştirdi. Açıklama yapan Eğitim Sen Erzincan Şubesi Başkanı Hüseyin Taner, Ankara Gar katliamının, Diyarbakır ve Suruç katliamlarıyla başlayan ve ardı ardına gelen IŞİD saldırılarının bir parçası olduğunu söyledi.

  

DERSİM

Dersim Emek Ve Demokrasi Güçleri, Sanat Sokağı’nda açıklama yaptı. Platform bileşenlerinin katıldığı açıklamada, “Unutturmayacağız, affetmeyeceğiz” yazılı pankart açıldı. Emek Güçleri adına açıklama yapan Özcan Gürtaş, bu toprakları katliamlarla, faili meçhul cinayetlerle anılmaktan çıkararak, barış ve demokrasiyle taçlandıracaklarını söyledi. Açıklamanın ardından grup, katliamda yaşamını yitiren Mesut Mak ve Adil Gür’ün Atatürk Mahallesi’nde bulunan mezarlarını ziyaret etti.

VAN 

KESK Van Şubeler Platformu, katliama ilişkin açıklama yaptı. KESK binası salonunda yapılan açıklama öncesinde patlamada yaşamını yitirenlerin fotoğrafları karanfillerle birlikte sandalyelere dizilip, mumlar yakıldı. Üzerinde yine katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının bulunduğu “10 Ekim yastayız” yazılı pankart asılan açıklamaya, HDP Van İl Örgütü yöneticileri de katıldı. Platform adına hazırlanan açıklamayı okuyan Tüm-Bel Sen Van Şubesi Yöneticisi Ekrem Pala, katliamın üzerinden 5 yıl geçtiğini hatırlatarak, “Savaşa inat, barış hemen şimdi diyenlere düşmanca saldırıldığını” ifade etti. 

Açıklama, 10 Ekim’de yaşamını yitirenleri konu alan sinevizyon gösterimiyle sonlandı.

ELAZIĞ

Elazığ’da Emek ve Demokrasi Güçleri, HDP İl Örgütü açıklama yaptı. Açıklamada, yaşamını yitirenlerin fotoğrafının bulunduğu “Katilleri tanıyoruz unutturmayacağız, barış ve demokrasiyi getireceğiz” yazılı pankart açıldı. “10 Ekim’i unutma, unutturma” sloganının atıldığı açıklamada konuşan Eğitim Sen Şubesi Başkanı Musa Doğan, bu toprakları katliamlarla, faili meçhul cinayetlerle anılmaktan çıkararak barış ve demokrasiyle taçlandıracaklarını söyledi. Oturma eyleminin ardından açıklama sona erdi.

MERSİN

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu’nun Özgecan Aslan Barış Meydanı’nda düzenlediği anmada, katliamda yaşamını yitiren 103 kişinin fotoğraflarının yer aldığı pankart açıldı. “103 barış elçisinin unutmadık unutmayacağız” dövizlerinin de taşındığı anmada, “10 Ekimi unutmadık unutmayacağız” sloganı atıldı. Anmaya Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri ile HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan katıldı. 

Tarsus ilçesinde Emek ve Demokrasi Platformu, katliamda yaşamını yitiren Leyla Çiçek ve Metin Peşmen’i, Merkez Mezarlığı’nda kabirlerinin başında andı. Anmaya, HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri katıldı. Mezarlık önünde bir araya gelen kitle, polis tarafından mezarlığa alınmadı. Tarsus Kaymakamlığı tarafından mezarlık ziyaretlerinin saat 17:00’ye kadar yasaklandığını belirten polis, mezarlık etrafını TOMA’larla kapattı. Polis ile yapılan görüşmeler ardından 10 kişilik temsili heyetin mezarlığa girişine izin verilirken, gazetecilerin ve yurttaşların girişi engellendi. Mezarlığa alınmayan kitle, “Katiller halka hesap verecek”, “Barış şehitleri ölümsüzdür” ve “10 Ekim’i unutmadık unutturmayacağız” sloganlarıyla engellemeye tepki gösterdi. Anmanın ardından kitle Orhan Işıktaş’ın mezarının bulunduğu Akarsu (Zuberiy) köyüne geçti.

GENÇLİK ÖRGÜTLERİNDEN ANMA

HDP Gençlik Meclisi, Devrimci Gençlik Birliği, Devrimci Öğrenci Birliği, Devrimci Gençlik Dernekleri, Anarşist Gençlik, Fikir Kulüpleri Federasyonu, Kaldıraç, Öğrenci İnisiyatifi, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu, Serüven, Sosyalist Gençlik Hareketi, Öğrenci Faaliyeti, Gençlik Komiteleri ve Emekçi Hareket Partisi, Beşiktaş ilçesinde bulunan Barbaros Meydanı’nda anma gerçekleştirdi. Eylemde, “5’inci yılında 10 Ekim’i unutmayacağız, affetmeyeceğiz, hesap soracağız” yazılı pankart ve “Unutmak yok, affetmek yok”, “Susturamayacaksınız halkların türküsünü” dövizleri açan genler, sık sık “Katil IŞİD işbirlikçi AKP”, “Katillerden hesabı gençlik soracak” sloganları attı. Saygı duruşu ile başlayan anmada, yapılan kısa konuşmaların ardından katliamda yaşamını yitirenlerin isimleri okundu.

HDK’DEN AÇIKLAMA

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) de katliamın yıl dönümüne ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin “Savaşa inat, barış hemen şimdi” şiarıyla Ankara Garı’nda gerçekleşen Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi’ne savaştan, gerilimden, kaostan, kutuplaşmadan beslenen karanlık odakların katliamla cevap verdiği kaydedildi.   

KATLİAMIN ARKA PLANI 

Türkiye’nin dört bir yanından on binlerce kişinin miting alanında yer aldığının hatırlatıldığı açıklamada, “103 insanımızı yitirdiğimiz 10 Ekim günü emek, barış ve demokrasi uğruna ödenen ağır bedellerden sadece biridir. 5 Haziran Diyarbakır ve 20 Temmuz 2015 Suruç katliamları; 20 Ağustos 2016’da Gaziantep’te bir Kürt düğününe yapılan saldırı ve ardı ardına gelen IŞİD saldırılarıyla bir taraftan barış, demokrasi isteyenlere gözdağı vermeyi, bir taraftan da toplumsal muhalefetin sokak ayağını kesmeyi hedeflediler. Çünkü barış ortamında toplumsal muhalefetin örgütlenme gücünü gördüler. Başta 10 Ekim Katliamı olmak üzere bunca katliamın arka planı, 7 Haziran ve 1 Kasım 2015 seçimleri arasında nelerin yaşandığının cevabı verilmeden anlaşılmayacaktır” denildi.