Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği’nin kapatılmasına ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi. Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) Genel Merkezi’nde yapılan açıklamaya kapatılan 10 Ekim Der Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antalya Milletvekili Kemal Bülbül katıldı.

‘ACIMIZA SAYGI DUYULMADIĞININ GÖSTERGESİ’

Toplantıda konuşan 10 Ekim Der Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, Ankara 7’nci Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından kapatılan 10 Ekim Der’in yerine 10 Ekim Barış Derneği kurulduğunu açıkladı. 10 Ekim Gar Katliamı’nda yaşamını yitiren 103 insanın cenazelerinin 50 ile gönderildiği bir ortamda kurulan derneğin kapatıldığını belirtti. Coşgun, “Tüzüğün iki defa değişim isteğiyle derneğimiz kapatılmaya çalışıldı. Süreç yargıya intikal edildikten sonra kapatılan derneğimiz istinaf mahkemesinin kararıyla geçen hafta kapatıldı. Dernek kapatılma davası acımıza saygı duyulmadığını çok net bir biçimde ortaya çıktı” diye konuştu.

‘ADALET MÜCADELESİNİ SÜRDÜRECEĞİZ’

Dernekle birlikte acıların ortaklaştığını, bir arada durarak, dayanıştıklarını ifade eden Coşgun, “Devlet bir adalet borcu varken derneğin kapatılması adalet mücadelesinin ortadan kaldırılmayı istediğini ortaya koyuyor” dedi. Coşgun, kurdukları yeni dernekle adalet mücadelelerini ve dayanışmayı aynı güç ve kararlılıkla sürdüreceklerini dile getirdi. Derneğin ilk kongresinin daha yapılmadığını aktaran Coşgun, önümüzdeki haftalarda kongrenin yapılacağı bilgisini paylaştı.

‘10 EKİM ANKARA’NIN KERBELASI’

HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, “Türkiye'deki meydanlar kanlıdır. Bu kan bu hükümetin mülki amirlerin, hukuku temsil ettiklerini söyleyen ama hukukla hiçbir ilişkileri olmayanların elinde yüzündedir” diye konuştu. 

Miladi takvime göre 10 Ekim’in Kerbela Katliamı’nın yıl dönümüne denk geldiğine atıfta bulunan Bülbül, “10 Ekim Katliamı Ankara’nın Kerbelasıdır” dedi.