Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Milli Savunma Bakanlığı’nın (MSB) 2021 yılı bütçesi görüşmeleri sırasında konuşan Bakan Hulusi Akar’ın, çözüm sürecinin bitirilmesini DAİŞ’in yaptığı Suruç, Ankara, Antep ve İstanbul Havalimanı katliamlarına bağlamasına, 10 Ekim Ankara Katliamı Davası Avukat Komisyonu’ndan tepki geldi. 

Kamuoyunun bu açıklamayı “şaşkınlıkla” karşıladığını belirten komisyon, yaptığı yazılı açıklamada, “Esasen devleti yönetenlerin buna dair hiçbir delil bulunmadığı halde, aradan geçen 5 yılda halen ısrarla ‘kokteyl terör’ kandırmacasıyla kamuoyunu yanlış yönlendirmeye çalıştıklarını gösteren yeni bir örnek olmaktan başka bir anlam taşımamaktadır” ifadelerine yer verdi.

‘KATLİAM IŞİD İLE SINIRLI DEĞİL’

Dava dosyasında yargılanan tüm sanıkların IŞİD’li olduğu, katliamı IŞİD’in planladığı konusunda tartışma bulunmadığını belirtilen açıklamada, “Dosya temyiz aşamasında olup, firari sanıklar bakımından ise yargılama ayrı bir dosyada devam etmektedir. Dosya kapsamında bizim açımızdan bu anlamda tek tartışma konusu, katliam sorumluluğunun sadece IŞİD ve IŞİD’lilerle sınırlı olamayacağı noktasında olup, katliamın her aşamasındaki devlet görevlilerinin sorumluluğunun yargılamaya dahil edilmesi ve katliamın ‘insanlığa karşı suç’ olarak nitelenmesi hakkındadır. Nitekim yargılama süreçleri halen devam etmekte olan diğer katliam dosyalarında da durum aynı olup sadece IŞİD’le sınırlı olmayan, devlet görevlilerini de kapsayan bir sorumluluk silsilesi olduğu her yargılamada apaçık görülmektedir” denildi.

‘GERÇEĞE AYKIRI AÇIKLAMALAR’

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Nitekim Hulusi Akar’ın her bakımdan açıklanmaya muhtaç son sözleri, katliamlarla ilgili başta Cumhurbaşkanının ortaya attığı ‘kokteyl terör’ iddiasını ispatlamaya çalışan ama başaramayan savcılık makamının çabalarından, 2018 yılında Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit’in dosyamız sanıkları hakkında verdiği gerçek dışı beyanlardan ve dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun zamanında bu yönde yaptığı açıklamalardan bağımsız düşünülemez. Her kademeden yetkililer tarafından yapılan bütün bu gerçeğe aykırı açıklamalar, birtakım siyasi hesaplarla zaman zaman gündeme getirilmekte ve kamuoyunun katliamlarla ve sorumlularıyla ilgili algısı değiştirilmeye çalışılmaktadır.”

‘KATLİAMLAR ÇARPITILIYOR’ 

Katliamlarla ilgili çarpıtmaların devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Katliamın sorumlularını farklı yerlerde göstermeye çalışan ve mağdurları da suçlu olarak gören tüm bu açıklamalar ve uygulamalar aynı zamanda, her kademeden devlet yetkililerinin katliamlara bakış açısının ne kadar çarpık olduğunu da açıkça göstermektedir. Oysa onlara düşen asıl görev, gerçekleri çarpıtan açıklamalar yapmak yerine katliamların gerçek faillerinin bulunmasını sağlamak olmalıdır. Bu vesileyle IŞİD terörünün ve diğer gerçek sorumluların ortaya çıkarılmasını engellemeye hizmet edebilecek kafa karıştırıcı açıklamalarla gerçeğin eğilip bükülmesine izin vermeyeceğimizi bir kez daha hatırlatıyor, Türkiye kamuoyunu da yaşanan katliamlarla ilgili bu tür çarpıtmalara itibar etmeden, katliamların gerçek sorumlularını ortaya çıkarma çabamıza her alanda destek olmaya çağırıyoruz.”