10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği (10 Ekim - Der), Ankara Tren Garı'nda DAİŞ’in gerçekleştirdiği bombalı saldırı sonucu yaşamını kaybeden 103 kişinin isimlerinin bulunduğu sembolik 10 Ekim Anıtı’na, Milli Türk Talebe Birliği tarafından yapılan saldırıyı basın açıklamasıyla protesto etti. 

Katliamın yapıldığı Ankara Tren Garı önünde yapılan açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eşbaşkanıları Aysun Gezen ve Mehmet Bozgeyik ile çok sayıda sendika temsilcileri ve emek örgütleri katıldı.

‘SALDIRGANLAR CEZALANDIRILMADI’ 

Katliamda yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşunun ardından açıklamayı 10 Ekim- Der Başkanı Avukat Mehtap Sakinci Coşgun yaptı. Coşgun, MTTB tarafından yapılan saldırının her zaman yapılan saldırılardan farklı olduğunu belirtti. Anıta ilk defa bu kadar kapsamlı zarar verildiğine dikkat çeken Coşgun, mobese kameralarına, fotoğraflara rağmen saldırganların bulunup cezalandırılmamasına tepki gösterdi.

‘ANITA 4’ÜNCÜ SALDIRI’

Coşgun, katliamdan bu yana anıta yönelik 4 saldırı gerçekleştiğini belirterek, “10 Ekim 2015’ten önce burada yeterli güvenlik önlemi almayan Emniyet, Ankara Valiliği sonraki süreçte de kamera kayıtlarına rağmen saldırıları, eylemleri maalesef durdurmadı. Bu saatten sonra buradaki sembolik anıta yapılan hiçbir saldırıyı 10 Ekim Derneği olarak kabul etmiyoruz. Bununla ilgili fiili ve hukuki süreçleri işleteceğimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz” dedi.

‘MEVCUT ANITI BİLE KORUMADILAR’

Saldırının yapıldığı tarihe de dikkat çeken Coşgun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Katliamın yıl dönümünün üzerinden 16 gün geçe yapıldı. En hassas olduğumuz Ekim ayında yapıldı. Bunun bir provakatif eylem olduğunun da farkındayız. Bu zamana kadar ki hiçbir eylemi, saldırıyı hayatını kaybeden 103 insana yapılan hiçbir haksızlığı kabul etmiyoruz. Ölüm hakkını çiğneyen, yaşam hakkını ihlal eden bir katliam sonrasında buradaki fotoğraflara yapılmış en ufak bir çiziği bile kabul etmiyoruz. Hayatını kaybedenlerin hatıralarına dönük yapılan bu saldırıyı kınıyoruz. Burada anıt yapılmasına dair bir takım girişimlerimiz devam ediyordu. Ama üçüncü yılında hayatını kaybedenlerin o gün, katliamın anılmasına dair idare tarafından, devlet tarafından bırakın bir anıt yapılmasını, mevcut anıtın dahi korunmamasının da altını çizip tarihe şerh düşüyoruz. Bu tahammülsüzlüğün belli bir sınırı aştığını düşünüyoruz. Suç duyurusunda bulunacağız ve cezai sürecin tamamını takip edeceğiz. Bunu teşhir etmeye devam edeceğiz.”

‘ONLARA BU CESARETİ VERENLERİ TANIYORUZ’

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz da, “Bu insanlık dışı saldırıyı gerçekleştirenlere ve onlara cesaret verenlere buradan bir sözümüz var. Onları kınıyoruz, onları lanetliyoruz. Biz bu saldırıyı gerçekleştiren gerici güruhun mazisini de biliyoruz. Onlar, bu ülkenin devrimcileri Amerikan emperyalizmine karşı 6’ıncı filonun önünde duranlara saldıranların bugünkü temsilcileridir. Onlar, Amerikan yandaşları, insanlık düşmanları. Onlara cesaret verenleri de çok iyi tanıyoruz. Onları bu durma getirenler, ‘IŞİD’çiler kendilerini patlatmadan yakalayamayız’ diyenlerdir. Ülkemizi başta IŞİD olmak üzere cemaatçi örgütlerin cirit attığı bir ülke haline getirenlerdir” ifadelerini kullandı. 

10 Ekim- Der, açıklamanın ardından Ankara Adliyesi’ne suç duyurusunda bulunacak.

Öte yandan, anıtın akşam saatlerinde eski haline getirileceği belirtildi.