Ankara Garı’nda 10 Ekim 2015’te düzenlenen mitinge yönelik DAİŞ’in bombalı saldırısında yaşamını yitirenler, mezarları başında anıldı. Urfa Emek ve Demokrasi Platformu, katliamda yaşamını yitiren Yılmaz Elmascan’ın mezarı başında anma etkinliği düzenledi. Ancak etkinliği engellemek isteye polis, mezarlığa girişe izin vermedi. Polisin sadece aileler ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Ayşe Sürücü’nün girişine izin verileceğini belirtmesi üzerine, katledilen 104 kişinin fotoğraflarının bulunduğu pankartı mezarlık girişine asarak, burada açıklama yaptı. 

ANMAYA ENGELLEME

Saygı duruşunun ardından konuşan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Urfa Şubesi Başkanı Mahmut Binici, anmanın engellenmesine tepki gösterdi. HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü ise Diyarbakır ve Suruç katliamlarını hatırlatarak, “Onlar engellenmiş olsaydı, Ankara katliamı olmazdı” dedi. Polisin mezarlığı ablukaya almasına tepki gösteren Sürücü, asıl güvenliğin bu katliamlar için alınması gerektiğini söyledi. Sürücü, “Emniyet ve güvenlik mezarlığı ablukaya alarak, Fatiha okumamıza dahi izin vermedi. Hiçbir din ve inançta mezarlık kapısı kapatılmaz. Ama biz Suruç’ta da bunu gördük” ifadelerini kullandı. 

Katliamda yaşamını yitiren Başak Sidar Çevik ve Nilgün Çevik’in mezarının bulunduğu Suruç’a bağlı Küçük Sergen (Midevê Biçûk) Mahallesi de yüzlerce asker tarafından ablukaya alındı. Platform üyeleri ve HDP’liler, Çevik ailesine ziyarette bulundu. 

İSTANBUL

HDP İstanbul İl Örgütü, katliamda yaşamını yitiren partinin Üsküdar İlçe Örgütü üye ve yöneticileri Azize Onat, Selim Örs, Ahmet Katurlu, Cemal Avşar ile Ümraniye İlçe Örgütü üyesi Vahdettin Ozğan için mezarları başında anma düzenledi. Ümraniye’de bulunan Ihlamurkuyu Mezarlığı’nda anma katliamın yaşandığı 10.04'te saygı duruşuyla başladı. Yaşamını yitirenler için okunan dualar ardından söz alan HDP Ümraniye Eşbaşkanı Kadriye Doğan, Ankara ve Suruç katliamlarına anımsatarak, “Bize yapılan terörü teşhir etmek için buradayız” dedi.

HDP Üsküdar İlçe Eşbaşkanı Aysel Özbey ise, " Kürt halkına dünyada görülmemiş bir zulüm yapıldı. Şehit Azize'nin bizler için bir yol olmasını istiyorum. Onun yolu bizim yolumuzdur. Bu davayı bırakmamamız gerekiyor" diye konuştu.

Katliamda yaşamını yitiren Vahdettin Ozğan'ın ağabeyi İsa Ozğan, dünyada hiçbir yerde barış için yola çıkanların katledilmediğini söyledi. Katledilen Selim Örs'ün kardeşi Yakup Örs de, “Umudumuzu çaldılar. Ölümlere alışmadık, alışmayacağız. Bu AKP'nin yaptığı en büyük kanlı katliamdır. 104 canımızın anısı önünde saygıyla eğiliyorum" diye kaydetti. 

MEZARLIĞA YÜRÜYÜŞ 

Sultangazi’de de 12 Mart Platformu öncülüğünde katliamda yaşamını yitiren İnşaat İşçileri Sendikası üyesi Serdar Ben ve HDP üyesi Fatma Esen için ise Gazi Mezarlığı’nda anma etkinliği düzenledi. Siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin katıldığı anmada, “10 Ekim şehitleri ölümsüzdür, birleşik mücadelemizde yaşatacağız” ve “Katillerden hesap soracağız” pankartlarının taşındı. Anmada sık sık “Barış elçileri ölümsüzdür” ve “10 Ekim’in hesabı sorulacak” sloganları atıldı.

Gazi Mezarlığı'na giden caddede bir araya gelenler, sloganlar eşliğinde mezarlığa doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşte sık sık “Katillerden hesap sorulacak” sloganları atıldı. Yürüyüşün sonlandırdığı Serdar Ben’in mezarında ağıt yakan annesi, “Oğlum gitti, Serdar’ım gitti”  diyerek, faillerinin yargılanmasını istedi. 

HDP Sultangazi İlçe Eş Başkanı Zübeyde İnce, “Şimdi diyorlar ki sizin muhatabınız kim olacak, bizim muhatabımız yüreği yanan annelerimizdir. Çünkü evlat acısı çeken anneler, ‘Biz bu acıyı çektik, başkası çekmesin’ diyor” şeklinde konuştu. 

MÜDAHALEYE RAĞMEN KARANFİL BIRAKTILAR

Daha sonra kitle “Barış elçileri ölümsüzdür” ve “10 Ekim’in hesabı sorulacak” sloganları eşliğinde mezarlığın bir diğer ucunda bulunan HDP üyesi Fatma Esen’in mezarına yürüyüşe geçti. Polis müdahalesine rağmen yürüyüşü gerçekleştiren kitle, Esen’in mezarına giderek karanfiller bıraktı.

ADANA 

Adana Emek ve Demokrasi Güçleri, katliamda yaşamını yitiren Erhan Avcı, Dilan Sarıkaya ve Hacı Mehmet Şah'ın mezarlarını ziyaret etti. Duaların okunduğu ziyarette, mezarlara karanfiller bırakıldı. 

HATAY 

Hatay Emek ve Demokrasi Güçleri de katliamda yaşamını yitiren Necla Duran'ın Aşağıokçular Mezarlığı'ndaki kabrini ziyaret etti. Duran'ın mezarına karanfillere bırakıldı.