İçişleri Bakanlığı yeni dönemle ilgili geçtiğimiz günlerde yayınlamış olduğu son genelgede tüm merak edilen soruları yanıtladı.

Genelge sonrası kademeli normalleşme döneminin son hafta içi yasaklarında en çok merak edilen konulardan biri de 1 Temmuz’da sonra nerelerin açılacağı oldu.

1 Temmuz’dan itibaren başlayacak 3’üncü etapta alınacak önlemler ve kaldırılan kısıtlamalar şöyle:

  • Faaliyetlerine ara veren tüm iş yerleri ile sinemalar yeniden açılacak
  • İşletmeler ruhsatlarında belirlenen saatler arasında hizmet verebilecek
  • Yeme-içme mekanlarının açık/kapalı alanlarında müşteri sayısı kısıtlanmayacak
  • Temizlik, maske ve mesafe kurallarına uymak kaydıyla konaklama tesislerindeki kısıtlamalara ve tedbirlere son verilecek
  • Nikah/düğün merasimlerinde katılımcı sınırlaması olmayacak, ikram yapılabilecek
  • Konser, festival. gençlik kampı gibi etkinliklere, belirlenen kurallara uyulması şartıyla izin verilecek
  • Kahvehane, kıraathane gibi mekanlarda oyun oynatılması kısıtlaması kalkacak
  • Park, bahçe, kamp, piknik alanı gibi yerlerde uygulanan kısıtlamalar son bulacak
  • Nargile salonu/kafesi, konaklama tesisi gibi hiçbir iş yerinde nargile servisi yapılmayacak
  • Bangladeş, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan, Nepal ve Sri Lanka’dan gelenler için uygulanan sorunlu karantina kuralı kalkacak
  • Afganistan ve Pakistan’dan gelen veya son 14 günde bu ülkelerde bulunanlar için karantina süresi 10 güne düşürülecek

SOKAĞA ÇIKMA VE SEYAHAT YASAĞI OLACAK MI?

“1 Haziran 2021 tarih ve 8878 sayılı genelgemizde belirtilen esaslar çerçevesinde halihazırda uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları (hafta içi ve hafta sonu dahil) 1 Temmuz Perşembe günü saat 05.00’e kadar sürdürülecektir. 1 Temmuz Perşembe günü saat 05.00’ten itibaren ise hafta içi hafta sonu ayrımı olmaksızın sokağa çıkmayla buna bağlı olarak uygulanan şehirlerarası seyahat kısıtlamaları sona erecek ve belirtilen tarihten itibaren sokağa çıkma ve şehirlerarası seyahat kısıtlaması uygulanmayacaktır.

Tüm iş kolları ve faaliyet alanlarında, salgınla mücadelenin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra ‘Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’nde kendi iş kolu/faaliyet alanı için belirlenmiş tüm tedbir ve esaslara uyulması kaydıyla, halihazırda faaliyetlerine ara verilmiş durumda olan tüm iş yerleri, 1 Temmuz Perşembe gününden itibaren tekrar faaliyet gösterebileceklerdir.

SİNEMA SALONLARI HİZMET VERMEYE BAŞLIYOR

Sektörün talebi doğrultusunda faaliyetlerine ara verilen sinema salonları, 1 Temmuz Perşembe gününden itibaren faaliyet göstereceklerdir.

Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’nde belirtilen masa ve/veya sandalyeler arasındaki mesafe kurallarına uyulmak kaydıyla, 1 Temmuz Perşembe gününden itibaren yeme­ içme yerlerinin açık veya kapalı alanlarında aynı masada aynı anda bulunabilecek kişi sayısına dair kısıtlamalar uygulanmayacaktır.

KAHVEHANE VE KIRAATHANELERDE OYUN OYNAMAK SERBEST OLUYOR

Kahvehane, kıraathane gibi kağıt, taş oyunlarının oynandığı iş yerlerinde söz konusu oyunların oynanmasına/oynatılmasına dair mevcut kısıtlamalar 1 Temmuz Perşembe gününden itibaren sona erdirilecek ve oyun oynanmasına/oynatılmasına müsaade edilecektir.”

NARGİLE CAFELERDE KISITLAMA DEVAM EDECEK

“Nargile salonu/kafesi olan iş yerlerinin faaliyetlerine yeni bir karar alınıncaya kadar ara verilmeye devam edilecek”

Sokağa çıkma kısıtlamalarının sona ereceği bu geceden itibaren tüm iş yerlerinin ruhsatlarındaki faaliyet konusuna göre ilgili idare tarafından belirlenen açılış­ kapanış saatleri çerçevesinde faaliyet gösterebileceğine işaret edilen genelgede, “Halihazırda konaklama tesislerinde saat 22.00’de, diğer yerlerde ise saat 21.00’de sona eren müzik yayınları (canlı icra edilenler de dahil), bu konuda yeni bir karar alınıncaya kadar 1 Temmuz tarihinden itibaren saat 24.00’e kadar yapılabilecektir.” bilgisine yer verildi.