HDP (Halkların Demokratik Partisi) İstanbul İl Başkanlığı ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ile bileşenlerinin Taksim’deki Kazancı Yokuşu’nda yapmak istediği 1 Mayıs açıklamasına polis müdahale etti. Aralarında HDP İstanbul İş Başkanı Ferhat Encü’nün de olduğu 30’a yakın kişi gözaltına alındı.

HDP ve HDK ile bileşenleri, 1 Mayıs 1977’de Taksim Meydanı’nda kutlanan İşçi Bayramı’nda yaşamını yitiren 34 kişiyi anmak için bugün Kazancı Yokuşu’nda toplandı. Burada basın açıklaması yapmak isteyen gruba polis müdahale etti. Aralarında Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) İl Eş Başkanı Roni Gören, HDK Eş Sözcüleri Esengül Demir ve Cengiz Çiçek’in de bulunduğu yaklaşık 30 kişi gözaltına alındı.

Haber takibi yapan gazeteciler de polis tarafından yaka paça itilerek ablukanın dışına çıkartıldı.

Gözaltına alınanlardan ismi belli olanlar şöyle:

1-Esengül Demir HDK eş genel sözcüsü
2-Fatma İnce SODAP İl sözcüsü
3-Ramazan Yurttapan
4-Cengiz Çiçek HDK eş sözcüsü
5-Roni Gören SYKP il eşbaşkanı
6-Erkan Tepeli HDK İl eş sözcüsü
7-Gurbet Aydoğan
8-Atilla Özdoğan DBP il eş sözcüsü
9-Mehmet Sait Bor
10-Ferhat Encu HDP İstanbul İl eş başkanı
11-Besra İşsever
12-Mehmet Karadağ
13- Sedat Şenoglu HDK Yönetim Kurulu Üyesi
14- Sinan Gökçe
15-Yavuz Okçuoğlu
16-Aynur Cengiz HDK İl eş sözcüsü
17-Nuri Cemal Çilingir
18-Hakan Dilmeç Kaldıraç temsilcisi
19-Tarık Oruç
20-Mesut Çelebioğlu

1 MAYIS’A ÇAĞRI

Engelleme ve gözaltılara tepki gösteren İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, 1 Mayıs’a izin verildiğini, ancak kitlesel geçmesinin önüne geçmek için hazırlık aşamalarının yasaklandığını söyledi. Burada  1977’de katledilen işçileri anmak üzere bulunduklarını ifade eden Gülüm, “İşçileri, emekçileri görmezden gelen ve kölelik koşulları dayatan, sermayeden yana tutum alan ve sürekli sermayeden yana olan bu anlayış,  anmamızın önüne geçmiş durumda. Bir daha katliamlar yaşanmasın diye anma yapmak istedik. 1 Mayıs’a katılım çağrısı yapmak için buradaydık. Madem 1 Mayıs’a izin verildi neden açıklamalarımız yasaklanıyor. İstediğiniz kadar yasaklamalar koyun; 1 Mayıs Türkiye’nin her yerinde çok güçlü bir şekilde kutlanacak. Herkesi bu yasakçı anlayışa karşı bu gözaltı, polis terörü ve engeline karşı 1 Mayıs’ta Maltepe Meydanı’nda yapacağımız mitinge herkesi çağırıyoruz. İşçi, emekçinin hakkı, barış, adalet, eşitlik ve kadın özgürlüğü için ve ötekileştirilen tüm insanlar 1 Mayıs’ta buluşmaya çağırıyoruz” diye konuştu.