Van’ın Gevaş ilçesine bağlı Uysal (Virkonîs) Mahallesi’nde yaşayan 55 yaşındaki Peyal Güç'ün gün boyunca meşgul olduğu tek işi baston yapmak. Bu yıl içerisinde kalp krizi geçiren Güç, bu yüzden bu yaşına kadar uğraştığı tarla, bağ ve bahçe işlerini artık yapamaz hale geldi. Güç, boş kalan zamanını doldurmak için ise kendisini yapımını henüz çocukken bir komşularından öğrendiği baston yapımına verdi.

Baston yapımında Kürtçe “Gîhûşk” denilen, Türkçe de Yemişan ağacı olarak bilinen ağacı tercih eden Güç, ağaç dallarına keser ve hizar kullanarak şekil veriyor.

Günde iki baston yaptığını söyleyen Güç, baston yapımın oldukça meşakkatli ve ustalık isteyen bir iş olduğunu dile getiriyor.

Yaptığı bastonları yaşlı ve yürümekte zorluk çekenler ile bilirlikte çobanlara ücretsiz dağıttığını anlatan Güç, baston yapmaktan büyük keyif aldığını ifade etti. 

Bastonun Kürt kültüründe önemli bir yerinin olduğunu da belirten Güç, "Eskiden insanlar nereye giderlerse gitsinler ellerinde mutlaka baston olurdu. Bastonlar Kürt kültüründe önemli bir gelenekti. Bu geleneği şuan yaşatmaya çalışıyorum" dedi.(MA)