Bölge kentlerinin nadir noktalarında yetişen ve "guldexwîn" olarak bilinen ters laleler açmaya başladı. İki ya da üç hafta ömürleri bulunan lalelerin açtığı yerlerden birisi de Van'ın Gevaş ilçesine bağlı Dilmetaş (Zevê) Mahallesi. Sarı ve kırmızı renkli laleler, ziyaretçilerine eşsiz bir güzellik sunuyor. Sokağa çıkma yasaklarına rağmen laleler başta doğaseverler olmak üzere birçok kişi tarafından ziyaret ediliyor. Mahalle sakinleri ise, ziyaretlerden memnun olduklarını ancak ziyarete gelen kimi kişilerin köklerinden sökmesi nedeniyle lalelerin sayısının düşmesinden dert yanıyor. 

ZİYARETÇİLER ZARAR VERİYOR

Dilmetaş Mahallesi bitişiğinde bulunan Güzelkonak (Pişivank) Mahalle Muhtarı Mehmet Şeker, lalelerin uzun yıllardır bölgelerinde yetiştiğini ancak bu yıl sayılarında düşüş yaşandığını belirtti. Şeker, "Bölgenin çevre düzenlenmesinin yapılması ve tohumların kaçırılmasına karşı önlem alınmasını istiyoruz. Ziyaretçilerin ezmesinden kaynaklı de guldexwînlerin sayısının düşmesine neden oldu" diye konuştu. 

GULDEXWÎNLERE DAİR

Soğangiller familyasında yer alan ters laleler endemik bir bitki. Laleler, Van, Dersim, Muş, Şırnak, Batman ve Hakkari gibi kentlerin yüksek kesimlerinde yetişiyor. 1400-2500 rakımları arasında açan laleler bazı yerlerde "hüzün çiçeği" olarak da adlandırılır.  

MA / Müjdat Can