Van’ın Gevaş ilçesine bağlı Uysal (Virkonîs) Mahallesi'nde, yurttaşlar yıllık harcamalarını ektikleri şeker pancarı, fasulye ve salatalıkları satarak karşılıyor. 70 hanenin bulunduğu mahalle sakinleri, yılda iki kez ürün topladıklarını belirterek, yaşanan ekonomik krizin kendilerini de olumsuz etkilediğine dikkati çekti. 

BAHÇEDE 2, MERKEZDE 6 TL

10 dönüm üzerinde fasulye ve salatalık eken Sedat Eroğlu da tarlada 2 TL’ye sattıkları fasulyenin kilosunun Van merkezde 6 TL’ye satıldığını söyledi. Eroğlu, kırsaldaki yurttaşlar yerine daha çok aracıların kazanç elde ettiğine değinen Eroğlu, “Tarlada şeker pancarı ve fasulye ekerek iş yapıyoruz. Biz bu işi yapmaya mecburuz. Temmuz ayında ektiğimiz tarlamızın mahsullerini şuan topluyoruz bu nedenle bu tarlaya 'Sonbahar tarlası' diyoruz. Yıllık geçimimizi sağlamak için yaz ayları boyunca sürekli emek veriyoruz. Mahsullerimizi topladıktan sonra aracılara satıyoruz. Onlar da şehir merkezindeki manav ve marketlere satıyor. Yani burada sadece aracılar kazanıyor" diye konuştu. 

‘KAŞIKLA VERİP KEPÇEYLE ALIYORLAR’

Ekonomik kriz nedeniyle durumun her geçen gün kötüye gittiğini ifade eden Eroğlu, krizin en çok çiftçileri etkilediğini dile getirdi. Her yıl artan gübre ve mazot fiyatlarına rağmen sattıkları ürünlerin kilosunda bir fiyat artış olmadığını söyleyen Eroğlu, 2 yıl önce de kilosunu 2 TL'ye sattıkları fasulyenin fiyatında bir artış olmadığını kaydetti. Eroğlu, “Artan krizle köylülerin durumu çok daha kötüye gidiyor. Sabahtan akşam kadar tarlada, güneşin altında çalışıyoruz. Ama emeğimizin karşılığını maalesef alamıyoruz. Ekiyoruz, üretiyoruz ancak para kazanamıyoruz. Her yıl durumumuz kötüye gidiyor. Mazotun litresi 5 TL, gübrenin torbası 100 TL. Çiftçinin krizi ülkede yaşanan krizden çok daha ağır. Her gün televizyonlarda başka köylere giderek ekim yapmaları çağrıları yapılıyor ama köylerine dönen insanlara verilen bir yardım yok. Kaşıkla verdiklerini kepçeyle alıyorlar” diye konuştu. 

‘TEK KEYFİMİZ ŞARKI SÖYLEMEK’

Zahmetli işlerine rağmen şarkı söyleyerek tarlada geçirdikleri vakti eğlenceli hale getiren 19 yaşındaki Mahsun Eroğlu ise, “Sabah saat 06.00’da kalkıp tarlaya geliyoruz ve akşama kadar sadece 70 TL için çalışıyoruz. Ne kadar zahmetli olsa da ben burada çalışan arkadaşlar için şarkılar söylüyorum. Onlar da benim şarkı söylememden keyif alıyorlar. Ne yapalım, tek keyfimiz de şarkı söylemek” ifadelerini kullandı.(Van/MA)