Bakırköy Ataköy'de kıyı kanununu çiğneyerek inşaat projesine başlayan Kuzu Grubu’na istinaf mahkemesinden kötü haber. Üst mahkeme şirketin açtığı mühür ve ruhsat başvuru davasını reddederek davayı nihai olarak karara bağladı.  

Ataköy sahilinde Kuzu Grubu tarafından inşaatı bitme aşamasına gelen Sea Pearl projesine ait 5736 A- B- C- D- E- F- G- H- I- J sayılı inşaat ruhsatlarının hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle açılan davada İstanbul 10. İdare Mahkemesi ruhsatları iptal etmişti. Mahkeme iptal gerekçesinde inşaatların anayasa, İmar Kanunu ve Kıyı Kanunu’yla öngörülen düzenlemelere aykırı olduğunu belirtmişti. Bu yargı kararı kesinleşmişti. 

YARGI KARARINA RAĞMEN YENİDEN BAŞVURU 

Bu yargı kararı üzerine Bakırköy Belediyesi, inşaatı mühürlemişti. 

Mahkeme kararından sonra şirket proje tadilatına giderek belediyeye mührün  kaldırılması ve ruhsat için başvurdu ancak belediyeden onay alamayınca yargı yoluna başvurdu. İstanbul 4. İdare Mahkemesi, 18 Temmuz 2017 tarihinde şirketin davasını kabul ederek “inşaat projesine ait yeniden ruhsat verilmesi ve mevcut mühürlemenin kaldırılmasına yönelik başvurusunun reddine ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı” gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verdi. 

İSTİNAF MAHKEMESİ SON NOKTAYI KOYDU

Bakırköy Belediyesi ve Bakırköy Çevre Dostları Derneği, İdare Mahkemesi’nin bu kararını istinaf mahkemesi olan İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 4. İdare Dava Dairesi’ne taşıdı. 

İstinaf Mahkemesi, davacıların başvurusunu kabul ederek, şirketin mührün kaldırılması ve ruhsat verilmesiyle ilgili açtığı davayı reddederek kararında şu ifadelere yer verdi: 

“Dava konusu taşınmazın İstanbul 10. İdare Mahkemesi’nin inşaat ruhsatları hakkında yürütmenin durdurulması kararı verilmesi üzerine 26 Ağustos 2016 tarihinde yapı tespit ve mühürleme tutanağı tutularak yapının mühürlendiği, mahkemenin 3 mart 2017 tarihindeki kararı ile de dava konusu ruhsatların iptaline karar verildiği ve bu kararın kesinleştiği görüldüğünden, inşaat ruhsatları yargı kararı ile iptal edildiği anlaşılan inşaatın yeniden ruhsat alıncaya kadar mühürlenmesinin yargı kararının uygulanması gereği olduğu anlaşıldığından yeniden ruhsat alınmadan mührün kaldırılması istemiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin işlemde bu yönüyle de hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.” 

KESİN KARAR: DAVA REDDEDİLDİ 

Mahkeme açıkladığı nedenlerle "bu durumda; inşaat için yapılan ruhsat talebinin ve mevcut olan mühürlemenin kaldırılmasının istenilmesine ilişkin başvurunun reddine ilişkin işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varıldığından aksi yönde verilen mahkeme kararında hukuki isabet görülmemiştir. Açıklanan nedenele istinaf talebinin kabulüne İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nin 18 Temmuz 2017 tarihli kararının kaldırılmasına davanın reddine kesin olarak" karar verdi.