Son günlerdeki yağışlı havalar çiftçileri sevindirirken, hasat zamanı başlayan erkenci kirazlar ise toplanmadan dalında çatladı.

Yağmurların ardından geceleri soğuk olması erkenci kirazların çatlamasına sebebiyet verdi. Bursa’nın İnegöl ilçesine bağlı Edebey'de çiftçilerin yaklaşık 7 milyon lira zarar ettiği öğrenildi. Erkenci kirazların hasadına başlayan Edebeyli çiftçiler, 5 yıldır maruz kaldıkları dolu afetinin zararlarını karşılayamadan tekrar zarara uğradıklarını belirterek, yetkililerden yardım bekliyor.

Edebey Mahallesi Muhtarı Rasül Kayman, “Bu sene erkenci kirazlarımız, yağışların fazla, gecelerin de soğuk olması sebebiyle çatladı. Tam çiftçinin hasat yapacağı dönemde bu felakete maruz kaldık. Devletin çiftçimize yardım elini uzatmasını istiyoruz. Borcu olanlar var. Şu an köyümüzün erkenci kirazlarının çatlamasından dolayı yaklaşık 6-7 milyon lira zararımız var. Her yıl köyümüzden 3-4 bin ton kiraz çıkıyor. Bu 15 günde toplanıyor” dedi.

Edebey Mahallesi'nde kiraz üreticiliği yapan Fahri Erol ise, hasat zamanını dört gözle beklediklerini ifade ederek, “Yağmurlara bir taraftan sevindik, bir taraftan kirazlara zarar verince üzüldük. Yapacak bir şey yok, takdir-i ilahi diyoruz. Ama kayıp büyük. Zaten herkesin borcu var. Şu an borcu olmayan, rahat bir çiftçi olduğuna inanmıyorum. Hepsinin bankaya kredi borcu var. Zaten normal şartlarda ödemeye zorlanıyoruz. Böyle bir şey başımıza geldiği zaman daha da zorlanıyoruz. Bu da İnegöl esnafına yansıyor. Zincirleme olarak baştan sona kadar herkese zararı oluyor” şeklinde konuştu.