Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen Uluslararası 8. Robot Yarışması’nın açılış töreni, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı’nın katılımıyla Eskişehir’de yapıldı.

Anadolu Üniversitesi 2 Eylül Kampüsü Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Spor Salonu’nda yapılan açılış törenine; Bakan Avcı’nın yanı sıra Eskişehir Valisi Sayın Güngör Azim Tuna, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Başkanı Prof. Dr. Selahattin Turan, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan ve ilgililer katıldı.

Törende konuşan Milli Eğitim Bakanı Avcı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2007 yılından beri Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı ile birlikte lise ve üniversite öğrencilerinin katılımıyla her yıl robot yarışması düzenlediğini bildirdi.

Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı’nın da katkılarıyla düzenlenen bu yılki yarışmaya 45 üniversite, 185 orta öğretim kurumu olmak üzere 230 grubun bin 204 robotla iştirak ettiğini belirten Avcı, “Mesleki eğitim, bir ülkenin nitelikli iş gücünü karşılamanın yanı sıra ülkenin sosyoekonomik düzeyinin yükselmesi ve sosyal barışın sağlanması açısından da önemli bir işleve sahiptir. Bu açıdan bakıldığında toplumun mesleki eğitim fırsatlarından faydalanmasının esasen iki amaca hizmet etmektedir. İş gücü piyasasının ihtiyaç duyduğu niteliklere sahip insanları yetiştirmek ve fertlerin toplumsal hayata etkin katılımlarını sağlayarak sosyal refahı yaygınlaştırmak” dedi.

“TEKNOLOJİNİN KULLANIMI NİTELİKLİ İNSAN GÜCÜNE BAĞLIDIR”

Avcı, günümüzde üretken, bilişim teknolojilerine hakim fertler yetiştirilmesi gerektiğini anlatarak, “Bugün hem küresel hem de ulusal taleplere cevap verebilecek istihdam temelli, beceri odaklı eşref bir mesleki eğitim sistemine geçmemiz böylece üretken, girişimci, bilişim teknolojilerine hakim, yüksek iletişim becerilerine sahip fertleri yetiştirmemiz gerekiyor. Hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen teknoloji, ülkelerin kalkınmışlık düzeyini gösteren önemli bir ölçüt haline geldi. Yine de teknolojinin kullanımı nitelikli insan gücüne bağlıdır. İleri teknolojinin üretime uyarlanması istihdamı bir şekilde etkiliyor. Enformasyon ve otomasyon teknolojisinin sanayide daha yoğun kullanılmasıyla insanların hayat boyu birkaç iş değiştirmesi gibi bir durum oluşacak. Bu şartlara uygun insanların yetiştirilmesi maksadıyla her fert için hayat boyu eğitim gündemimize geliyor. Milli Eğitim Bakanlığı olarak hayat boyu öğrenme felsefesi doğrultusunda insan gücümüzün istenilen nitelikte ve nicelikte yetiştirilmesi için çaba sarf ediyoruz” diye konuştu.

“ROBOT TEKNOLOJİ NE KADAR GELİŞİRSE GELİŞSİN ASIL OLAN İNSANDIR”

Gençlere seslenen Bakan Avcı, şöyle devam etti:

“Bu yarışmalar, sizlerin bilgi ve yeteneklerinizi, kendinize güven duygunuzu geliştirecek, bilimsel düşünce sistematiğini öğrenmenize, yeni teknolojiler görmenize imkan sağlayacak. Bilgi ve iletişim çağında bakanlığımızın temel amacı; endüstriyel otomasyon konusunda kendi teknolojisini üreten girişimci, rekabet edebilme bilincine sahip fertler yetiştirmektir. Bu tür yarışmalarda sizlerin bu yönlerini görmek hepimizi sevindirmekte, çalışma şevkimizi arttırmaktadır. Birbirinden farklı ve her biri çok özel robotlar yaptığınızı biliyorum. Ancak unutmayın ki, robot teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin asıl olan insandır çünkü insan eşref-i mahlukattır. Yani yaratılmışların en şereflisidir.”

İHLAS KOLEJİ’NİN ROBOTU BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Protokol konuşmalarının ardından İhlas Koleji öğrencileri tarafından yapılan “GPS entegrasyonu ile headtrack gözlük kontrollü insansız kara aracı” mini bir gösteri sundu. İnsansız kara aracı, protokol üyeleri ve katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü.