Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı katkılarıyla, Ukrayna Dışişleri Bakanlığına Bağlı Diplomasi Akademisi girişimi üzerine düzenlenen 3. Global Alanın Yeniden Yapılandırılması Tarihsel Mecburiyetler ve Zorluklar konulu uluslararası bilimsel konferansı tamamlandı.

TİKA’nın destek verdiği konferansta, organizatörler arasında Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna Dışişleri Bakanlığına Bağlı Diplomasi Akademisi, Ukrayna’da NATO ile İrtibat Ofisi, Ukrayna Cumhurbaşkanlığına Bağlı Stratejik Araştırmalar Ulusal Enstitü gibi önemli kurumlar yer aldı.

Söz konusu konferansın düzenlenmesi, global alanın yeniden yapılandırılmasında izlenen eğilimlerin yanı sıra Rusya müdahalesinden kaynaklanan zorlukları yaşayan Ukrayna için ehemmiyet arz eden soruların masaya yatırılmasını olanaklı kıldı.

Konferans çalışmalarına üst düzey Ukrayna bürokratları, bilim adamları, yabancı uzmanlar ve Ukrayna’da akredite edilmiş diplomatik misyon üyeleri katıldı. Ayrıca konferansta konuşma yapmak üzere tüm Ukrayna Cumhurbaşkanlarına danışmanlık yapan, uluslararası platformda saygı gören Roma Kulübü ve Uluslararası Yönetim Akademisi etkin üyesi olan Bogdan Gavrilişin davet edildi. Açılış konuşmasını yapan Ukrayna Dışişleri Bakanlığına Bağlı Diplomasi Akademisi Rektörü Mıkola Kuliniç, konferansa katkı sağlayan TİKA ve Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi üzerinde Türkiye Cumhuriyetine, ayrıca Ukrayna’da NATO ile İrtibat Ofisine minnettarlığını bildirdi.

Açılış konuşmalarından sonra konferansın birinci oturumu başladı. Konferans kapsamında diplomasi, siyaset ve ekonomiye ilişkin konular ele alındı. Konferans konuşmacıları arasında eski Ukrayna Dışişleri Bakanı Volodımır Ogrızko, eski Ukrayna Dışişleri Bakanı Borıs Tarasyuk, Avusturya Cumhuriyeti Ukrayna Büyükelçisi Wolf Dietrich Heim, Ukrayna Bilimler Akademisi Başkan Yardımcısı Valeriy Geyets, Ukrayna Bilimler Akademisi Prezidyum Üyesi Volodımır Gorbulin, “Yeni Ukrayna” Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Andriy Yermolayev, Ekonomik Araştırmalar ve Siyasi Danışmanlık Enstitüsü Başkanı İgor Burakovskiy, Silahlı Kuvvetler Demokratik Denetimi Cenevre Merkezi Müdür Yardımcısı Daniel Warner yer aldı. Global Alanın Yeniden Yapılandırılması Tarihsel Mecburiyetler Ve Zorluklar konulu konferansı, üç oturum gerçekleştirilerek sona erdi.