Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon alanının ilk özel zincir hastanesi olan Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastaneleri; geçtiğimiz ay global yatırım ve varlık yönetim şirketi Pine Bridge Investments Middle East (PBME) ile, yüzde 50 ortaklık anlaşmasına imza atarak büyüme hedeflerine ivme kazandırdı.

Uluslararası sağlık turizmi konusunda, alanının referans noktası olmayı hedefleyen Romatem, 75 milyon TL yatırım ile hayata geçirdiği ve dünyanın ilk “Termal - SPA konseptli Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi” olarak gösterilen Bursa Romatem’in açılışını gerçekleştirdi.

2005 yılında iki Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzman hekimi tarafından Samsun’da kurulan Romatem, başarılı bir büyüme göstererek tek hastaneden, Türkiye’nin dört büyük şehrinde ki hastane ve merkezleriyle zincir haline geldi. Romatem, 325’i aşkın çalışanı ile 2013 yılında 52 bin hastaya hizmet verdi.

Romatem Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Köksal Holoğlu, “Hedefimiz Romatem’i fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında dünya standartlarında hizmet sunan global bir markaya dönüştürmektir” dedi. Dr. Holoğlu, yurt dışında Ortadoğu öncelikli olmak üzere farklı ülkelerde büyüme hedeflerinin olduğunu belirterek; “büyüme çalışmalarının gerek satın alma gerekse bölgesel ortaklık modelleri ile devam edeceğinin altını çizdi. .

Dr. Köksal Holoğlu; “Uluslararası sağlık turizmi açısından diğer ülkelerle karşılaştırdığımızda, Türkiye’nin hekim kalitesi ve sağlık harcamaları konusunda son derece avantajlı bir ülke olduğunu söyleyebiliriz”. Fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında Ortadoğulu hastaların genellikle İsviçre, Almanya, İngiltere ve Çek Cumhuriyeti’nin tercih ettiğini belirten Dr. Holoğlu; “İsviçre, Almanya ve İngiltere’de bir rehabilitasyon hastasının günlük maliyetinin 900 Euro civarında, Çek Cumhuriyeti’nde ise bu rakam yatak ve tedavi dahil 300 Euro civarında” dedi ve ekledi; Bu nedenle Bursa projemizi gerek teknolojik gerekse hekim kalitesi açısından dünyanın en iyisi olabilecek şekilde planladık, yurt dışından gelecek olan hastalar için Türkiye’de ki günlük rakam ise 250 Euro civarında”.

ÜLKE NÜFUSU YAŞLANDIKÇA REHABİLİTASYONA İHTİYAÇ ARTIYOR

Türkiye’de rehabilitasyon yatak sayısının gelişmiş ülke ortalamalarının çok altında olduğunu belirten Romatem Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Köksal Holoğlu; ‘Son 3 yılda açmış olduğumuz 3 hastane ile rehabilitasyon yatak sayısının artmasına büyük katkı sağladık. Ülke nüfusumuzun her geçen gün yaşlanması, rehabilitasyon yatak ihtiyacını da beraberinde getiriyor. Ne yazık ki hem kamuda hem de özel sektörde bu açığın kapanması için yapılan çalışmalar yeterli düzeye ulaşmadı. Ayrıca yürürlükte olan mevzuatın getirdiği engeller özel sektörde yatırım yapılmasını zorlaştırıyor. Bursa da hizmet vermeye başlayan hastanemiz, konsept ve teknolojik alt yapı olarak bir çok ülkeye örnek olduğu gibi, Türkiye’de de yeni yatırımcılara yol gösterir nitelikte olacaktır.

Gelişmiş ülkelere bakıldığında da rehabilitasyon hizmeti veren tesislerin çoğunluğunun kamuya ait olduğunu ifade eden Dr. Köksal Holoğlu; “fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmeti, dünyanın diğer ülkelerinde kamu kurumları bünyesinde veya vakıflar aracılığı ile veriliyor. Özel sektöre ait olan ve sadece rehabilitasyon yapan sağlık tesisi sayısı gelişmiş ülkelerde bile çok az. Bunun altında yatan en önemli etken ise; rehabilitasyon tedavisinin uzun sürmesine karşın diğer sağlık branşlarına oranla ekonomik getirisinin az olması. Ayrıca rehabilitasyon hizmeti nitelikli insan gücüne dayanıyor ve kompleks bir organizasyon olarak işleniyor. Bu organizasyonun sağlıklı bir şekilde yapılması ise kamu kaynakları ile daha zordur. Bu nedenlerden dolayı hem özel sektör hem de kamu rehabilitasyon alanında fazla yatırım yapamamaktadır.’’

Bursa yatırımının Romatem için çok büyük bir adım olduğunu belirten Dr. Köksal Holoğlu, şehrin gerek tarihi eserleri gerekse doğal güzellikleri ile çok önemli bir turizm potansiyeline sahip olduğunu ifade ediyor; “Bursa, ülkemizin en önemli termal su kaynaklarına sahip. Bu nedenle Romatem olarak en büyük ve en donanımlı hastanemizi Bursa’da açmaya karar verdik. Bursa hastanemiz hem Güney Marmara bölgesine hizmet verecek hem de Ortadoğu Ülkeleri, Türki Cumhuriyetler, ve İskandinav Ülkelerinden gelecek hastalarla sağlık turizmi açısından ülkemize büyük katkı sağlayacak. 75 milyon TL yatırım ile hayata geçirilen Bursa Romatem’in ülkemize, yılda 4 milyon dolarlık bir döviz girdisini sağlayacağını öngörüyoruz.’’