Diyarbakır’ın Sur ilçesinde Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde “kentsel dönüşüm” adı altında başlatılan yıkım nedeniyle birçok aile, evlerini terk ederken; bazı aileler baskılara rağmen evlerinde yaşamaya devam ediyor. Alipaşa Mahallesi’nin tamamı yıkılırken, Palu Sokağı’nda yaşayan 12 nüfuslu Ak ailesi de iki yıl öce yıktırılan evlerinin bulunduğu yere çadır kurdu. Aile iki yıldır çadırda yaşıyor. Bu sabah sokağa giden çevik kuvvet polisleri ve zabıta ekipleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın emri olduğu gerekçesiyle çadırı yerinden sökmek istedi. Polis ve zabıtalar, “Engel olursanız biber gazı sıkacağız” diye belirtirken, çadır daha sonra yerinden söküldü. Evin eşyaları da bulundu yerden alınarak sokağın ortasına bırakıldı. Çadırın sökülmesinin ardından polis ve zabıtalar sokaktan ayrıldı.  

‘BU BENİM İŞİM DEĞİL’

Çadırın kaldırılmasına tepki gösteren Mehmet Ak, 12 kişilik ailenin yaşadığı eve 38 bin TL kamulaştırma bedeli ödendiğini belirterek, bu parayla ev tutamayacağını, çareyi çadıra yerleşmekte bulduğunu, ancak devletin bu çadıra bile tahammül etmediğini söyledi. Sabah saatlerinde çevik kuvvet ve zabıtalar tarafından çadırın zorla kaldırıldığını belirten Ak, buna itiraz etmek için Sur Kaymakamlığına gittiğini, ancak kaymakamın kedisine, “onları ben yönlendirmemişim, bu benim işim değil” dediğini aktardı. 

‘BEN ÇADIRIMI TEKRAR YERİNE KURACAĞIM’

Gelen polis ve zabıtaların çadırı derhal kaldırmalarını istediğini anlatan Ak, “50 polis, bir o kadarda zabıtayla ellerinde cop ve kalkanlarla geliyorlar, benim elimde silah mı var? Ben sadece bir vatandaşım. Hükümet, hükümet değil ki bizi duysun. Ben yaz kış bu çadırda kaldım, onu da mı çok gördünüz bana? Benim tapulu arazim ama halim ortada. Tayip Erdoğan sözde ev yapıp buradaki halka verecekti, hani kime vermiş göstersinler. Diyarbakır’a gelip siz benim kardeşlerimizsiniz diyor, ne kardeşliği hepsi yalan bunlar. Yeni yapılan evlerin teras katına 114 bin diyorlar, benim evime 38 bin veriyorlar. Bu adalet midir? Yaşadıklarımı anlatmak da suç, polis bana ‘gazetelere röportaj verme’ diyor. Ben yapacağım her kes duysun. Onlar istediklerinde kaldırsınlar, ben tekrar çadırımı kuracağım” diye konuştu. 

Sur’da yıkım başladıktan sonra zorla evlerinden çıkarıldıklarını belirten Şehmuz Özgezer ise, polislerin üç gündür çadırın kaldırması ve ev eşyalarının kaldırılması için ablasının eşi Mehmet Ak’a baskı uyguladığını ifade etti.