Şeyh Said Derneği tarafından düzenlenen ve STK temsilcilerinin katıldığı toplantıda, mezarların ortaya çıkarılması için oluşturulan komisyonların yol haritası belirlendi.

Şeyh Said ailesinin, mezarların ortaya çıkarılması için yıllardır yaptığı girişimler sonuçsuz kaldı. Bu amaçla Şeyh Said Derneği tarafından üçüncüsü gerçekleştirilen toplantıya 16 STK temsilcisi, hukukçular ve Şeyh Said ailesinin fertleri katıldı.

K24’e konuşan Şeyh Said’in torunlarından Mehmet Kasım Fırat, “Bu talebimiz kişisel değil toplumsaldır. Şeyh Said ve arkadaşları hukuk dışı bir şekilde idam edildiler. Onlara zulüm ve haksızlık edildi. Yaklaşık 100 yıl önce zulmettiğiniz bu insanların mezarlarını ortaya çıkarın artık diyoruz. Bu talebimiz hukuki, insani ve vicdanidir” dedi.

Toplantıda hem içerde hem dışarda faaliyet yürütmek üzere Hukuk Komisyonu, Araştırma Raporlama Komisyonu ve Bilgilendirme Enformasyon Lobi Komisyonu adıyla 3 ayrı komisyon oluşturuldu.

Şeyh Said ve arkadaşlarının aile üyeleri, cenazelerin Dağkapı yakınlarında defnedildiğini, bu bilginin devlet arşivlerinde yer aldığını ancak açıklanmadığını belirtiyor.

Toplantıya katılan isimlerden Zahid Çiftkuran, “İslam inancına göre bir insan ölümle birlikte yok olmaz. Vatandaşlarından korkan sistemler, onların ölülerinden de korkuyor. Bu yüzden cenazelerini bile saklıyorlar. Binlerce tanınmış kişinin mezarları hala saklanıyor” diye belirtti.

Şeyh Said Derneği, konuyla ilgili çalışmaların genişletileceğini ve Seyid Rıza, Saîdê Kurdî, Xalid Begê Cibrî, Yusuf Ziya, Seyid Abdulkadir ve diğer Kürt liderlerinin mezarlarının ortaya çıkarılması için girişimlerde bulunacağını belirtiyor.

29 Haziran 1925’te 46 arkadaşıyla birlikte idam edilen Şeyh Said’in mezarlarının yerleri açıklanmadı ve şahsi eşyaları da ailelerine teslim edilmedi.