Eyyübiye Belediyesi eski Başkanı AKP’li Mehmet Ekinci’nin bir kadını ölümle tehdit ettiği yönünde basına yansıyan ve Mezopotamya Ajansı'nın  30 Ekim’de “AKP’li eski belediye başkanından kadına ölüm tehdidi” başlığıyla yayınladığı haber, sahte mahkeme kararıyla sitelerden kaldırılmak istendi. Yerel ve ulusal basından haberin kullanılması üzerine harekete geçen AKP’li Ekinci, konuyla ilgilenmesi için E.K. isimli bir şahsa vekalet verdi. Ekinci’nin özel işlerini takip eden E.K., sahte bir mahkeme kararı düzenleyerek gönderdiği haber merkezlerinden haberin kaldırılmasını istedi. Olumsuz cevap alan E.K., bu kez haberin kaynağı Mezopotamya Ajansı’nın (MA) da haberi kaldıracağını söyleyerek, site yöneticilerini ikna etmeye çalıştı. E.K., aynı zamanda Ekinci’nin Kişisel Verileri Koruma Kurulu’na (KVKK) başvuru yapacağını da görüştüğü kişilere iletti. 

GAZETE TALEBİ REDDETTİ 

Haberi kullanan internet gazetelerinden Özgür Manşet yöneticisiyle görüşen E.K., haberin kaldırılmaması durumunda ceza alacaklarını ileri sürdü. E.K., reddedilince bir süre sonra gazetenin facebook hesabı üzerinden U.Y. isimli bir başka isim haberin kaldırılmasını talep etti. Profilinde Tasarım ve “itibar yönetimi” üzerine çalışmalar yaptığını yazan kişi, haberin kaldırılması yönünde mahkeme kararı olduğunu yineleyerek, gazete yöneticilerine e-imzalı bir evrak gönderdi. Ankara 4’üncü Sulh Ceza Hakimliği tarafından 17 Kasım’da alındığı ileri sürülen evraka dair yapılan inceleme sonucunda söz konusu kararının sahte olduğu öğrenildi. 

U.Y: BEN DEĞİLİM 

İlgili mahkeme kararında adı geçen hakim Abdurrahman G.’nin 3 yıl önce Ankara 4’üncü Sulh Ceza Hakimliği’nden Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’ne tayin edildiği öğrenildi. Gazete yöneticilerinin evrakın sahte olduğunu belirtmesi üzerine U.Y. isimli şahıs kararın gerçek olduğunda ısrar ederken, kararın UYAP çıktısını da göndereceğini kaydetti. Bir süre sonra gazete yöneticileri olayı araştırmak için kendilerinden haberin kaldırılmasını isteyen ilk kişi olan E.K.’ye mail göndererek, U.Y.’nin kendilerine gönderdiği mahkeme kararını sordu. E.K., mahkeme kararından kendisinin haberi olmadığını belirterek, evrakı gönderen U.Y.’nin Belediye Başkanı Ekinci’nin avukatı olabileceğini söyledi.

‘TERÖR’ SAVUNMASI

Bu sırada gazetenin yöneticileri araştırmalarına devam ederken, mahkeme kararını kendilerine gönderen adres gazetenin sayfasını engelledi. Kısa bir süre sonra da haberin kaldırılmasını isteyen ilk isim olan E.K., gazeteye bir mail atarak U.Y. isimli kişi ile alakaları olmadığını, mahkeme kararının da gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Mehmet Beyin bilgisi dışında gerçekleşen bir olay. İlk çıkan haberde olduğu gibi bunun da bir takım terör gruplarının Mehmet Beye başlatmış olduğu bir siber saldırı olacağı yönünde şüpheler var” diye konuştu. 

U.Y. isimli şahıs ise, olayla alakası olmadığını, sosyal medya hesabının çalındığını, kendisinin de giremediğini öne sürerek, olayla ilgili savcılığa başvuracağını söyledi.

SAHTEKARLIK

Konuya dair Özgür Manşet Yayın Koordinatörü Ferhat Orhan, normal şartlarda erişim engeline dair bir karar alındığında ya da haberin kaldırılması yönünde bir mahkeme kararı olduğunda hangi yöntemin kullandığını bildiklerini belirterek, “Erişim Sağlayıcı Birim normalde resmi evrakları gönderiyor. Çok defa haberlerin kaldırılması tehditleriyle karşılaştık. Haberin kaldırılmasını isteyenler oldu ama ilk defa birinin bu yönteme başvurduğunu görüyorum. Bir hakimin ismi kullanılarak sahte bir mahkeme kararı düzenlenerek gönderilmesi akıl alır gibi değil. Başından itibaren ortada bir sahtekarlık olduğunu biliyorduk ancak ne kadar ileriye gidebileceklerini görebilmek için görüşmeleri devam ettirdik. Sonuç olarak karşımıza çıkan durum bu oldu. Bunun adı evrakta sahtecilik en basit tabiri ile. Bir sahtekarlık olduğunu söylememiz üzerine de bu defa olaya karışanlar sorumluluğu üzerinden atmak için birbirlerini tanımamazlıktan geldi diye düşünüyoruz. Biz üzerimize düşeni yaptık. Adı kullanılan hakim de üzerine düşeni yaparsa, gerçek sorumlular ortaya çıkar diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

MA / Ahmet Kanbal