Türkiye’de 2023 yılında yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimlerinin heyecanı etkisini hissettirmeye başladı. İktidar partisi AKP, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşın ardından izlediği politika ile oy oranlarında artış yaşıyor. Partiler, seçim için hazırlıklarını sürdürürken, araştırma firmaları da güncel anket verilerini paylaşıyor. Peki, son seçim anketinde hangi parti ne kadar oy alıyor? İttifakların oy oranları kaç?

Piar adlı araştırma firmasının 1-4 Nisan 2022 tarihleri arasında 2 bin 584 katılımcıya yaptığı araştırmanın sonuçları açıklandı. Piar’ın verilerine göre, kararsızların oyları dağıtıldığında Cumhur İttifakı’nın oy oranı yüzde 43’e ulaştı. CHP ve İYİ Parti’den oluşan Millet İttifakı’nın oy oranı ise yüzde 34,8’de kaldı. Cumhur İttifakı, kararsızların oyları dağıtıldığında Millet İttifakı’na yüzde 8,2 puanlık bir fark attı.

Piar’ın anketine göre, kararsızların oyları dağıtılmadan AKP ve MHP ortaklığındaki Cumhur İttifakı’nın oy oranı yüzde 34,8 iken, Millet İttifakı’nın seçmen kitlesi yüzde 28,1 olarak açıklandı.

AKP’DEN CHP’YE 10 PUANLIK FARK: HDP, İYİ PARTİ’Yİ GERİDE BIRAKTI

Nisan ayının ilk anketleri gelmeye devam ederken, Piar’ın araştırmasında dikkat çeken sonuçlar yer aldı. Anket sonuçlarına partiler bazında bakıldığında AKP açık ara önde yer alıyor. Kararsızların oyları dağıtıldıktan sonra yüzde 34’lük bir oy oranına ulaşan AKP, en yakın rakibi ana muhalefet partisi CHP’ye yüzde 9,5 puanlık bir fark attı. CHP’nin oy oranı ise yüzde 24,5’te kaldı. AKP ve CHP’nin ardından en fazla oy oranına sahip parti HDP oldu. 2023 seçimlerinin kilit partisi olarak gösterilen HDP’nin oy oranı yüzde 11,9 olarak açıklandı.

Millet İttifakı’nın ortaklarından İYİ Parti, uzun zaman sonra ilk kez bir araştırma firmasının anketinde yüzde 10,3 oy oranında kaldı. Cumhur İttifakı’nın ortaklarından MHP’nin oy oranı ise yüzde 9 olarak açıklandı. Millet İttifakı’na katılması gündemde olan DEVA’nın oy oranı yüzde 2,3, Saadet Partisi’nin ise yüzde 1,6 oldu.

Kararsızların oyları dağıtılmadan önce en fazla seçmen kitlesine sahip parti yine AKP oldu. AKP’nin oy oranı kararsızlar dağıtılmadan önce yüzde 27,5 oldu. CHP’nin oy oranı yüzde 19,8, HDP’nin yüzde 9,6, İYİ Parti’nin yüzde 8,3 ve MHP’nin ise yüzde 7,3.