Eskişehir H Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda ‘Masallar, İnsanlar, Bir de Türküler’ adlı tiyatro oyununun galası gerçekleştirildi.

Kurumun Çok Amaçlı Salonu’nda düzenlenen galanın öncesi Eskişehir Cumhuriyet Savcısı Mehmet Müsebbih Ergin konuşma yaptı. Ergin, konuşmasında, gelişen dünyada değişen infaz anlayışına göre, hükümlü ve tutuklunun tahliye olduktan sonra kendisine, ailesine ve içinde yaşadığı topluma yararlı bireyler olarak eğitilmesi ve yetiştirilmesi ilkesi benimsendiğini belirtti. Bu hedefin ilk aşamasının planlı eğitim ve iyileştirme programlarının uygulanması olduğunu ifade eden Ergin, “İkinci aşaması ise hükümlü ve tutukluların kapalı kurumlardaki tecrit ortamından uzaklaştırılması yoluyla, onları dış dünyayla buluşturmak; böylece toplumsal hayata, sosyal iletişim ve uyum sürecine alıştırmaktır. Bu ilke, modern ceza infaz sistemini benimseyen tüm ülkelerde kabul görmüş ve halen uygulanmaktadır” dedi.

Oyun öncesi bir konuşma yapan ünlü tiyatro sanatçısı Turgay Tanülkü ise, "Bu bizim bir yol hikayemiz. Bugüne kadar 24 yerleşik merkezde oynadık. 13 bin 600 mahkum arkadaşımıza ulaştık. Bu yol hikayesi, Türkiye'deki 223 merkezi cezaevine ulaşacak. Dilerim çoğalmazlar ama şuan 168 bin mahkuma ulaşmaya çalışacağımız bir hikaye. Hikayenin içinde, karşıda oturan insanların bir dönem yanlarındaydım ben 70'li dönemlerde. Dolayısıyla Nasreddin Hoca hesabı 'Çatıdan düşen gelip kaldırsın beni' hikayesidir. Bu yol hikayesinde beraber olacağız" diye konuştu.

Tanülkü'nün konuşması sonrası Sait Faik Abasıyanık’ın kaleme aldığı, Kültür Bakanlığı Devlet Tiyatrolar Genel Müdürlüğü oyuncuları Turgay Tanülkü, Soner Akçay, Bahri Öztürk ve İsmet Ege Tonbul’un sahnelediği ‘Masallar, İnsanlar, Bir de Türküler’ oyunu sahnelendi.

Programa Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Eskişehir H Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Veysel Yüksel, Eskişehir Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Bekir Alanoğlu, kurum yetkilileri, infaz koruma memurları ile tutuklu ve hükümlüler katıldı.