Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Perseverance adlı keşif aracı 7 ay süren 480 milyon kilometrelik yolculuğun ardından Mars'a indi.

NASA'nın sosyal medya hesabından canlı yayınladığı tarihi inişte saatte 21 bin kilometre hızla kızıl gezegene yaklaşan araç, dev bir paraşüt sayesinde yavaşlatıldı.

Florida'da bulunan Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu'ndan 30 Haziran 2020'de fırlatılan Perseverance, Kızıl Gezegen'den gönderdiği ilk mesaj ve fotoğrafta "Selam, dünya. Sonsuz evime ilk bakışım" dedi.

Bir gün önce Perseverance'ın "mükemmel bir hat üzerinde" yol aldığını ve sorunsuz bir iniş beklediğini belirten NASA böylece 1970'lerde Mars'a ulaşmayı başaran Viking aracından sonra ilk kez, direkt olarak geçmiş yaşam belirtilerini bulma fırsatı yakalamış oldu.

Antik yaşamın izlerini arayacak

Jezero kraterine inen robot, Mars'ta 3,5 milyar yıl önce var olduğu sanılan suyun bırakmış olabileceği izleri ve dolayısıyla hayatın kalıntılarını analiz edecek.

Robotun üzerindeki en önemli araçlardan olan Supercam'dan sorumlu Sylvestre Maurice, bu teçhizatın Mars'ın atmosferini, zeminini ve kaya tabakalarını inceleyeceğini belirtiyor.

Böylece gezegenin hangi maddelerden oluştuğu sorusunun yanıt bulabileceğini söyleyen araştırmacı, Mars yüzeyindeki elementlerin, ne tür atomlardan oluştuklarını lazer sayesinde çözümleneceğini ifade ediyor. Supercam'daki mikrofon sayesinde gezegendeki seslerin de kaydı alınabilecek.