Türkiye’de 2023 yılında yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimlerin heyecanı etkisini hissettirmeye başladı. AKP ve MHP’nin 2023 seçimlerinde uygulanması amacıyla hazırladığı Seçim ve Siyasi Partiler Yasası değişikliği Meclis’ten geçti. Yasa değişikliği ile birlikte yüzde 10 olan seçim barajı yüzde 7’ye düşürüldü. Partiler, seçim için hazırlıklarını sürdürürken, araştırma firmaları da güncel anket verilerini paylaşıyor. Peki, son seçim anketinde hangi parti ne kadar oy alıyor? İttifakların oy oranları kaç?

Metropoll adlı araştırma firmasının Mart 2022 seçim anketi verileri yayımlandı. Anket sonuçlarına göre, kararsızların oyları dağıtıldığında Cumhur İttifakı’nın oy oranı yüzde 39,2, CHP ve İYİ Parti’den oluşan Millet İttifakı’nın oy oranı ise yüzde 40,2 olarak açıklandı.

Metropoll’ün anketinde kararsızların oyları dağıtılmadan önce AKP ve MHP’den oluşan Cumhur İttifakı’nın oy oranı yüzde 30,1 iken bu oran Millet İttifakı’nda yüzde 31 olarak gerçekleşti. Kararsızların oyları ise yüzde 10,7 oldu.

AKP’NİN OYU YÜZDE 3 ARTTI: CHP’YE YÜZDE 10 PUANLIK BİR FARK

Partiler bazında oy oranlarına bakıldığında AKP’nin ciddi bir farkla önde olduğu görülüyor. Metropoll’ün Mart 2022’de yaptığı anketin verilerine göre, AKP’nin oy oranı kararsızlar dağıtıldığında yüzde 34,3’e yükseldi. Metropoll’ün Şubat ayı anketine göre yüzde 3 puanlık bir artış yaşayan AKP, en yakın rakibi CHP’ye yüzde 10 puanlık bir fark açtı. Mart ayında kararsızların oyları dağıtıldığında CHP’nin oy oranı yüzde 24,1’de kaldı. Millet İttifakı’nın ortaklarından İYİ Parti’nin oy oranları ise yükselmeye devam ediyor. Meral Akşener liderliğindeki partinin oy oranı kararsızlar dağıtıldığında yüzde 16,1 olarak gerçekleşti. Cumhur İttifakı ortaklarından MHP’nin seçmen oranı ise sadece yüzde 4,9’da kaldı.

Henüz herhangi bir ittifakta yer almayan ve gelecek seçimlerin kilit partisi olarak gösterilen HDP’nin oy oranı yüzde 13 olarak açıklandı. Millet İttifakı’na ortak olması gündemde olan DEVA’nın oy oranı yüzde 2,2, Gelecek Partisi’nin yüzde 0,7 ve Saadet Partisi’nin yüzde 1,4 olarak gerçekleşti.

Kararsızların oyları dağıtılmadan önceki verilere bakıldığında partiler bazında AKP, en yakın rakibi CHP’ye yüzde 8’lik bir fark attı. Kararsızların oyları dağıtılmadan önce yüzde 26,4’lük bir seçmen kitlesine sahip olan AKP’yi yüzde 18,6 ile CHP, yüzde 12,4 ile İYİ Parti, yüzde 10 ile HDP ve yüzde 3,7 ile MHP takip etti.