Almanya Başbakanı Angela Merkel, Federal Meclis'te yaptığı hükümet açıklamasında Afganistan'daki gelişmeleri değerlendirdi. Taliban'la müzakere önerisinde bulunan Merkel, "Amacımız, Afganistan'da sağladığımız değişimleri mümkün olduğu kadar çok korumak olmalı" dedi. Bunun için Taliban'la da konuşulabileceğini vurgulayan Merkel, "Taliban şu anda Afganistan'da bir gerçeklik. Bu yeni gerçeklik acı ama bununla başa çıkmak zorundayız" diye belirtti. 

 

 Alman Hükümeti ve uluslararası ortaklarının Afganistan'daki gelişmeleri yanlış değerlendirdiğini ileri süren Merkel, "Uluslararası toplum, gelişmelerin hızını açık bir biçimde küçümsedi" dedi.

 

YARDIMLAR SÜRECEK

 

Almanya'nın şimdiki Afganistan politikasının ise iki hedefi olduğunu aktaran Merkel, bunlardan ilkinin güvenlik, özgürlük ve hukuk devleti arayan halkın ülkeyi terk etmesini sağlamak için tahliye operasyonlarını mümkün olduğu kadar uzun devam ettirmek olduğunu söyledi. İkinci hedefin de Afganistan'daki ihtiyaç sahiplerine ulaşan Birleşmiş Milletler'e bağlı yardım organizasyonlarını desteklemek olduğunu ifade eden Merkel, Alman Hükümeti’nin 100 milyon euroluk acil yardıma ek olarak 500 milyon euro daha Afganistan ve komşu ülkelerdeki insani yardımlara kaynak ayıracağını belirtti.