Termometrelerin eksi 6 dereceyi gösterdiği Elazığ’ın Karakoçan ilçesinde 2019 yılından sonra ilk defa Newroz kutlaması yapıldı. Otogar Meydanı'nda yapılan kutlamaya, yüzlerce kişi katıldı. Çevre kent ve ilçelerden de kutlamalara katılım sağlandı. Kutlamaya sarı, kırmızı ve yeşil puşilerle katılan yurttaşlar, soğuk havaya karşı halay çekerek ısındı.  Bir grup da HDP Karakoçan İlçe Örgütü binasında toplanarak, davul ve zurna eşliğinde alana yürüdü. HDP Karakoçan İlçe Eşbaşkanları Sariye Bal ve İmran Kılıç ile HDP Elazığ İl Eşbaşkanı Ali Yıldırım, halkın Newroz'unu kutladı. 

MAZLUM DOĞAN ANILDI

Kutlamada konuşan HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, "Bütün korku duvarlarını yıkarak buraya geliyorsunuz. Halklarımızı korkutan insanlara karşı bugün burada olmanız emin olun hepimiz için birer gurur kaynağı” dedi. Teslimiyete karşı bedenini ateşe veren Mazlum Doğan'ı anan Tiryaki, "Onların yolu bize ışık tutmaya devam edecek" dedi. 2015’ten bu yana büyük acıların çekildiğini ifade eden Tiryaki, "Şehirlerimizi yıkıldı. Binlerce gencimizi kaybettik, şehitler verdik. Bu ülkede Türk'ü ile Kürt’ü ile binlerce ana gözyaşı döktü. Oysa buna mahkum değildik. Demokratik bir çözüm mümkündü. 2013 Newrozu'nda Sayın Öcalan’ın Diyarbakır Newrozu'nda gönderdiği mesajla bu ülke aydınlık bir yarına kavuşabilirdi" diye konuştu. 

Tüm saldırılara karşı iktidarın başarılı olmadığını kaydeden Tiryaki, "En son 31 Mart seçimlerinde bu halk onlara güçlü bir tokat attı. Bize hala öfkeli olmalarının nedeni her türlü baskı ve zulme rağmen HDP’nin çığ gibi büyümesidir. Hiçbir kamuoyu yoklaması HDP’yi barajın altında göstermiyor. Eşit koşullarda yürüteceğimiz bir yarışla emin olun ilk seçimlerde yüzde 15’i bir sonraki seçimlerde çok rahat yüzde 20’yi bulacak bir potansiyele sahip" ifadelerini kullandı. 

TECRİT VE HASTA TUTUKLULAR 

Hasta tutukluların durumuna değinen Tiryaki, "İmralı’da uygulanan tecrit önce bütün cezaevlerine sonra da ülkenin dört bir yanına yayılıyor. Tecride karşı çıkmamızın en önemli yanı budur. İmralı’da uygulanan her politika çok geçmeden her cezaevinde ve ülkenin her yerinde uygulanıyor. İmralı tecridine karşı çıkmamızın bir nedeni daha var; Bu topraklara barış gelmesinin kapısının anahtarı İmralı’dadır. Oradan gelecek bir ses, bir mesaj geleceğimiz için umut olabilir. Bu yüzden hep birlikte tecride hayır diyoruz" şeklinde konuştu. 

DOĞAN'IN ABLASI ATEŞİ TUTUŞTURDU

Konuşmaların ardından Mazlum Doğan’ın ablası Arife Doğan ve parti yöneticileri Newroz ateşini tutuşturdu. Ateş etrafında halay çeken yurttaşlar, sık sık “Bê Serok jiyan nabe” ve “Jin, jiyan, azadî” sloganları attı. Kutlamalar, Jan Axin’in şarkılarıyla sona erdi. Kutlamalar sonrası gençler, “Ha Gerilla” şarkısıyla yürüyüş düzenledi.