Rüşvet, yolsuzluk, usulsüzlük, ihaleye fesat karıştırma ve kayırmacılık suçlamaları ile gündemden düşmeyen Kayyım yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde, Mezopotamya Ajansı (MA) tarafından 30 Haziran 2020 tarihinde gündeme getirilen “Maaş yolsuzluğu” haberi yargıya taşındı. Büyükşehir Belediyesi iştiraki Kent AŞ.’de incelemelerde bulunan İçişleri Bakanlığı Mülki Müfettişleri tarafından Temmuz 2020 tarihinde yapılan inceleme sonucu doğruluğu tespit edilerek, tevdi raporu hazırlanan yolsuzluğa ilişkin Mardin Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu. Savcının 8 kişi hakkında hazırladığı iddianame Mardin 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. 

KAYYIMDAN BİR GÜN SONRA İŞE BAŞLADI

İddianameye göre, İçişleri Bakanlığı tarafından Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetiminde iken 19 Ağustos 2019’da ikinci kez kayyım atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde, belediye çalışanı olmadıkları halde 7 kişinin hesabına 6 ay boyunca düzenli olarak maaş yatırıldığı tespit edildi. Belediyeye ikinci defa kayyım atanmasından bir gün sonra muhasebe elemanı olarak görevlendirilen Alaattin Kurutkan ile belediye çalışanı olmadıkları halde hesaplarına 6 ay boyunca maaş yatırılan Cemile Yücedağ, Şeyhmus Yücedağ, Fidan Göktaş, Mehmet Ali Kurutkan, Mehmet Sıtkı Taşkıran, Mehmet Siraç Aydemir ve Ömer Yavuz’un “Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Zararına Dolandırıcılık” yaptıkları kaydedildi. 

‘TUZAK’ SAVUNMASI YAPTILAR

AKP Mardin ve Kızıltepe ilçe yöneticileri ile akrabaları oldukları öğrenilen söz konusu kişiler, üzerlerine atılı suçlamaları reddederken, paranın hesaplarına nasıl ve kimler tarafından hangi amaçla aktarıldığını “bilmedikleri” ileri sürdü. Hakkında dava açılan Alaattin Kurutkan ise, kendi hesabına aktarılan paranın “yanlış aktarıldığını fark etmesi” sonrası parayı iade ettiği savunması yaparak, sisteme dışarıdan da müdahale edilebildiğini ve kendisine “tuzak kurulduğu” öne sürdü.

PARAYI İADE ETTİLER

İddianamede 7 isme haksız yere 193 bin 457, 87 TL ödeme yapıldığı tespitine yer verilirken, olayın kamuoyuna yansımasının hemen ardından 5 ismin hesaplarına 6 ay boyunca yatırılan paranın tamamını belediye hesabına geri aktardığına yer verildi. Söz konusu 5 ismin para iadesini olayın kamuoyuna yansımasından bir süre sonra farklı tarihlerde gerçekleştirdiği görüldü. Müfettiş incelemesinde hesaplarına para aktarıldığı tespit edilen Mehmet Ali Kurutkan ile Mehmet Siraç Aydemir’in ise, herhangi bir ödeme yapmadığı belirtildi.

Müfettişlerin hazırladığı tevdi raporları ve sanıkların savunmasına yer verilen iddianamede savcılık, 8 ismin yargılanmasını istedi. İlk duruşması geçen günlerde görülen davanın bir sonraki duruşması 26 Mayıs’ta görülecek.

MA / Ahmet Kanbal