Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, kooperatifçilikle ilgili yüksek lisans ve doktora tezlerine destek projesini başlattıklarını belirterek, kooperatifçilikle ilgili yüksek lisans ve doktora tez sahiplerine, gerekli şartları taşımaları halinde, yüksek lisans tezleri için 3 bin TL, doktora tezleri için de 10 bin TL tutarında maddi destek verileceğini bildirdi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, yaptığı yazılı açıklamada, kooperatifçilik sektörünün önünü açmak, daha etkin ve verimli bir yapıyla sektörü geleceğe hazırlamak için akademik eserlerin sayısının artırılması gerektiğini belirterek, “Bu amaçla Bakanlığımız ile kooperatif üst kuruluşları arasında protokoller imzalandı ve kooperatifçilikle ilgili yüksek lisans ve doktora tezlerine destek projesini başlattık” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna tanıtılan “Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı” kapsamındaki hedeflere emin adımlarla ilerlendiğini belirten Yazıcı, bu kapsamda, kooperatifçilikle ilgili olarak hazırlanan yüksek lisans ve doktora tezlerine sağlanacak maddi desteklerle sektörle ilgili yapılacak akademik çalışmaların sayısının ve niteliğinin artırılmasının hedeflendiğini vurguladı.

“DÜNYADA KOOPERATİFLERİN ÖNEMİ ARTIK DAHA İYİ ANLAŞILMAKTADIR”

Kooperatifçiliğin en önemli ilkelerinin ‘eğitim, öğrenim ve bilgilendirme’ olduğuna dikkat çeken Yazıcı, “Dünyada kooperatiflerin önemi artık daha iyi anlaşılmaktadır. Kooperatifler bir yandan ortaklarının sosyal ve ekonomik ihtiyaçlarını karşılarken diğer yandan da toplumun genelini önemseyen işletmeler olarak her alanda varlıklarını göstermektedirler” ifadelerini kullandı.

Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı’nın 17 Ekim 2012 tarihinde mükerrer Resmi Gazete’de yayımlandığını hatırlatan Yazıcı, Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü’nün önderliğinde kooperatif üst kuruluşlarının katkılarıyla yürütülen çalışmalar sonucunda, kooperatifleri geleceğe hazırlamak amacıyla, kooperatifçilikle ilgili akademik çalışmaların desteklenmesine ilişkin bir sistem kurulduğunu bildirdi. Bakan Yazıcı, şunları kaydetti:

“Kooperatifçilik alanında daha fazla yüksek lisans ve doktora çalışması yapılması bakımından, üniversitelerce kabul edilmiş kooperatifçilikle ilgili yüksek lisans ve doktora tez sahiplerine, gerekli şartları taşımaları halinde, yüksek lisans tezleri için 3 bin TL, doktora tezleri için de 10 bin TL tutarında maddi destek verilecek ve bu destekten kooperatifçilikle ilgili akademik çalışma yapan herkes yararlanabilecektir. Projenin, Türkiye kooperatifçiliği ve akademik camiaya hayırlı olmasını diliyorum.”

Açıklamada, proje kapsamında tezlere destek verecek kooperatif birlikleri ve merkez birlikleri ise şöyle sıralandı:

“- S.S. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği

- S.S. Türkiye Kent Kooperatifleri Merkez Birliği

- S.S. Türkiye Ormancılık Kooperatifleri Merkez Birliği

- S.S. Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği

- S.S. Tariş Üzüm Tarım Satış Kooperatifleri Birliği

- S.S. Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği

- S.S. Trakya Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği

- S.S. Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği.”

Desteklerden yararlanabilmek için Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü’ne başvurulması gerektiği belirtilen açıklamada, başvuru süresi, şartları, istenen belgeler ve diğer bilgiler Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü’nün "koop.gtb.gov.tr" internet adresinde yayınlanan ilanda yer aldığı bildirildi.

Açıklamada ayrıca, 2013 yılı ve sonrasında üniversitelerin yüksek lisans veya doktora tez jürisi tarafından kabul edilen kooperatifçilikle ilgili Türkçe yazılmış tezler destekleneceği vurgulandı.