Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Batman İl Eşbaşkanı Ömer Kulpu, hakkında Newroz kutlaması ve 14 Ağustos’ta katıldığı mitingde kullandığı “Kürdistan” ve “Sayın Öcalan” ifadeleri gerekçesiyle, “örgüt propagandası yapmak” ve “suç ve suçluyu övmek” iddiasıyla 2 ayrı soruşturma başlatıldı.   

Batman Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında emniyet müdürlüğüne çağrılan Kulpu’nun ifadesi alındı.

SAYIN ÖCALAN SORUŞTURMASI

Hakkında açılan soruşturmalara ilişkin konuşan Kulpu, gözaltı, tutuklama, soruşturma ve idari para cezalarıyla çalışmalarının ilegalize edilmeye çalışıldığını belirterek, hiçbirinin kendilerine geri adım attıramayacağını söyledi. Kulpu, 21 Mart’ta Newroz Alanı’nda “Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” şiarıyla gerçekleştirdikleri kutlamada yaptığı konuşmada kullandığı “Sayın Öcalan” kelimesi nedeniyle hakkında soruşturma açıldığını belirterek, “Önce ANF de çıkan Newroz haberlerini gösterdiler. PKK’nin yaptığı güçlü katılım çağrısını sordular. Talimatı kimden aldığımızı sordular. Ben de valilik izniyle yapılan bir bayram olduğunu, partimizin etkinliği olduğunu söyledim. Sayın kelimesinin de yasak olmadığını birçok mahkemede buna ilişkin açılan davada beraat çıktığını ilettim” dedi.

TALİMATI KİMDEN ALDINIZ! 

Kulpu, hakkında açılan bir diğer soruşturma da Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve HDP, “Özgürlük Zamanı” kampanyası kapsamında 14 Ağustos’ta Newroz Alanı’nda düzenlediği mitingde açlık grevlerine ilişkin yaptığı konuşma ve kullandığı Kürdistan kelimesi oldu. Kulpu, “Yaptığım konuşmada açlık grevlerine destek olunması çağrısında bulundum. Kullandığım Kürdistan kelimesini propaganda kapsamına almışlar. Yine bu konuya dair de talimatı kimden aldığımızı sordular. Hem izin veriyorlar hem de talimatı kimden aldığımızı soruyorlar. Yani şunu bir türlü anlamıyorlar. Bizim partinin bir tüzüğü var. Her çalışmayı talimat olarak değerlendiriyorlar. Bir de Kürdistan kelimesini de suç olarak önümüze çıkarıyorlar” diye konuştu.

PARA CEZASI

Kulpu, miting öncesi kentte bildiri dağıttıkları için Kabahatler Kanunu uyarınca kendisiyle birlikte 25 kişi hakkında toplam 12 bin 922 TL para cezası kesildiğini söyledi.  

HALAYA SORUŞTURMASI 

14 Ağustos’taki mitingde sahneden çalınan Şivan Perwer’e ait “Serhildan jiyane” şarkısı eşliğinde halay çeken, ritim tutan Kulpu ve beraberindeki 12 kişi hakkında “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla ayrı bir soruşturma başlatılmıştı.