Giresun Valiliğince, şehirler arası otobüs seyahatlerinde 18 yaşından küçüklere bilet satışının yasaklanmasıyla ilgili yönerge seyahat acenteleri tarafından olumlu karşılık buldu.

Giresun'da, çocuk kayıplarının önüne geçilebilmesi amacıyla alınan kararla, 18 yaşından küçüklere şehirler arası otobüs bileti satılması yasaklandı.

Giresun Valiliği’nin aldığı bu kararı seyahat acentelerince olumlu ve yerinde olduğu ifade edildi. Henüz kararın kendilerine tebliğ edilmediğini ancak zaten uyguladıkları bir yöntem olduğunu belirtildi.

Giresun Otobüsçüler Sosyal Dayanışma Derneği Başkanı Fuat Yurt “Alınan kararı olumlu buluyor ve destekliyoruz.Çok daha öncelerden alınması gereken karardı.Çünkü 18 yaşından küçükler kandırılmaya müsait. Kimisi fındık sezonunda evinden fındık çalıp ailesinden kaçıyor, kimisi başkaları tarafından kandırılıyor.Bu tür olayların önüne geçilmesi adına alınan önemli bir karardır.Bu karar bizlere tebliğ edilecek bizlerde ilimizdeki bütün firmalara imza karşılığında bildireceğiz ve konunun hassasiyeti üzerinde duracağız. Zaten biz bu konuda hassasiyet gösteriyorduk ancak bazen bilet almak isteyen 18 yaşından küçükler tarafından tepkiyle karşılanıyorduk. Fakat bu karar şimdi bizlerin elini güçlendirmiş oldu. Ancak kişi öğrenciyse öğrenci kimlik belgesini göreceğiz. Hatta kişi kaçmaya müsaitse yetkili birimlere haber vereceğiz” dedi.

Giresun Ticaret Sanayi Odası Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu ise kararı olumlu ve yerinde bulduklarını belirterek 18 yaşından küçük çocukların kendi başlarına sağlıklı karar veremediklerini belirterek seyahat edeceklerse dahi bir velisiyle birlikte bilet almalarının uygun olacağını söyledi.

Aldıkları kararın çocuk kayıplarının önüne geçmek olduğunu ifade eden Vali Hasan Karahan ise “Emniyet Müdürlüğü'nce hazırlanan önerge, tarafımızdan onaylamasının ardından uygulamaya konuldu. Ailesinin ve kurumun bilgisi dışında evden ve yurtlardan kaçan veya kayıp olan çocuk ve gençlerimizin başlarına gelebilecek vahim olayların engellenmesi, izinsiz il dışına çıkmalarının önüne geçilmesi, ailelerdeki kayıp çocuk infialinin yaşanmaması amacıyla uygulamaya konulan bir yönergedir. Artık şehirler arası otobüs terminallerinde ve bunların acenteleri ile bilet satış yerlerinde 18 yaşından küçüklere bilet satışı yapılmayacak. 18 yaşından küçükler seyahatleri için velisi, vasisi veya kanuni temsilcisi bulunmadan yalnız başına bilet talep etmeleri halinde ailesiyle irtibata geçilerek çocuğun seyahatinden bilgilerinin olup olmadığı teyit edilecek, bu durum tutanağa bağlandıktan sonra bilet satışı yapılabilecek. 18 yaşından küçüklerin yalnız başına bilet talep etmeleri halinde velisi, vasisi veya kanuni temsilcisinin bilgisinin olmadığının belirlenmesi halinde durum görevlilere bildirecek" ifadelerini kullandı.