Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü tarafından 'Kanala değil havuza' projesi kapsamında gerçeğini aratmayan bir tatbikat yapıldı.

Kanallarda boğulma vakalarının önlenmesi için Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü projeler üretmeye devam ediyor. Kanala değil havuza projesi kapsamında DSİ ana sulama kanalında tatbikat gerçekleştiren Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ekipleri, burada balık tutanların sonradan düşeceği olumsuzlukları gösterdi. Senaryoya göre, sulama kanalında balık tutan temsili sivil polislerin yanına gelen polisler uyarıda bulunup kimlik bilgilerini alıyor. İlk olarak cezai işlem yapılmayan sadece uyarılan balıkçılar polis ekiplerinin gitmesiyle olta atmaya devam ederken oltanın suda takılması üzerine temsili sivil polis memuru kanala ayağı kayması sonucu düşüyor. Yanındaki arkadaşı tarafından polis ve sağlık ekiplerine olay haber veriliyor. Olay yerine gelen Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü su altı arama kurtarma ekipleri suya düşen şahsı kurtararak kanaldan çıkarıyor. Sağlık ekipleri tarafından yapılan ilk müdahalenin ardından temsili boğulma tatbikatı sona eriyor.

Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürü Rasim Uzun, yüzme bilmeyenlerin sulama kanalları ya da göletlere girmelerinin tehlikeli olduğunu söyledi. Suya girmenin kolay çıkmanın imkansız olduğunu anlatan Uzun, sözlerini şöyle sürdürdü: "bunu biraz önce görmüş olduk. Dolayısıyla gerek balık avlama, gerek oltayı çıkarma, gerek serinlemek bahanesiyle suya girilmesin."

Kanala değil havuza projesinin koordinatörü Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdür yardımcısı emniyet amiri Enver Başar da şunları söyledi: “Bu tatbikatta görev alan arkadaşımız kadar belki herkes şanslı olmayabilir. Maalesef sulama kanallarında balık avlamak ve suya girmek sebebiyle çok sayıda gencimiz her yıl hayatını kaybediyor. Kanala değil havuza projesi kapsamında ölüm oranlarında ciddi bir düşüş var ancak daha çok çalışmamız gerekiyor.”

Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü tarafından bir araç tahsis edilerek kent genelinde, köylerde ve sulama kanalına yakın alanlarda bulunan vatandaş ve gençlere sesli olarak kanala girmenin yasak ve tehlikeli olduğu bildiriliyor.