Mezopotamya Ajansı muhabirleri Sadık Topaloğlu ve Sadiye Eser'in "Örgüt üyesi" olma iddiasıyla yargılandığı davanın 2'nci duruşması Çağlayan'da bulunan İstanbul 22'nci Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya tutuksuz yargılanan Eser ve Topaloğlu katılırken, müdafi avukatları da hazır bulundu. Topaloğlu ve Eser üzerine ifade veren Özgür Baran duruşmaya katılmazken, Topaloğlu gözaltına alındığında arkadaşının evine yapılan baskında parasına el konulan Mehmet Savaş, tanık olarak dinlendi.

Mahkemenin önceki duruşmada İstanbul Üniversitesi’nden Topaloğlu için istediği 2014, 2015, 2016 ve 2017 yıllarına ait ders programının ise geldiği görüldü. 

PARANIN VERİLMESİNİ İSTEDİ

Duruşmada söz alan Mehmet Savaş, Sadık Topaloğlu'nun ara sıra evine geldiğini, evin polis tarafından basıldığı sırada çalıştığı iş yerinin sahibinin 8 bin 500 euro paraya el konulduğunu, el konulan paranın Topaloğlu’na ait olmadığını ve kendisine geri verilmesini istedi. 

ADLİ KONTROLLERİN KALDIRILMASI İSTENDİ

Ardından söz alan Sadık Topaloğlu, şu aşamada bir beyanının olmadığını, adli kontrol şartının kaldırılmasını talep etti. Sadiye Eser de adli kontrol şartının kaldırılmasını ve el konulan dijital malzemelerin kendilerine verilmesini istedi. 

Ardından söz alan Eser ve Topaloğlu’nun müdafi avukatları müvekkilleri üzerine ifade veren Özgür Baran'ın mahkemeye getirilmesini isteyerek, adli kontrol şartlarının kaldırılmasını talep etti. 

SAVCI TANIĞIN EMNİYET İFADELERİNİN BAZ ALINMASINI İSTEDİ

İddia makamı ise esasa ilişkin mütalaasının hazır olduğunu ve tanık Özgür Baran'ın emniyet ifadelerinin baz alınıp mahkemeye getirilmesine gerek olmadığını söyledi. 

Bunun üzerine itiraz eden avukatlar davanın en önemli kısmının tanık Özgür Baran olduğunu ve mahkemenin mutlaka tanığı dinlemesi ve müvekkilleri hakkında verdiği yalan bilgilerin mahkemede de ortaya çıkması gerektiğini belirtti.  

DURUŞMA ERTELENDİ

Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, tanık Özgür Baran'ın zorla mahkemeye getirilmesi için yazı yazılmasına, parasına el konulan Mehmet Savaş'ın belirttiği adresin ve işverenin kimlik bilgilerinin tespiti için Başakşehir İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne yazı yazılmasına karar verdi. Mahkeme heyeti, Topaloğlu ve Eser'in ayda bir imza vermesinin kaldırılmasına ve yurtdışı yasağın devamına karar vererek duruşmayı 9 Mart tarihine erteledi.