Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Ahmet Kanbal hakkında yaptığı bir haberden dolayı "terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme" iddiasıyla Nusaybin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma açıldı. MA'da 19 Kasım 2020'de "16 yaşındaki çocuğa 3 yılda 30 gözaltı: Anneye darp" başlığı ile yayınlanan haber nedeniyle başlatılan soruşturma kapsamında Kanbal ifadeye çağrıldı. 

 

İfade vermek üzere Mardin İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şubeye giden Kanbal'a haberde ismi geçen polislerin kimlik bilgilerine nasıl ulaştığı ve haber kaynaklarının kim olduğu soruldu. Üzerine atılı suçlamayı kabul etmeyerek, suç işleyen polislere dair bir haber yaptığını, savcılığın ilgili polisler hakkında başlattığı soruşturmanın da devam ettiğini kaydeden Kanbal, ifadesinin ardından emniyetten ayrıldı. 

 

OLAY HAKKINDA 

 

Mardin’in Nusaybin ilçesinde babası 2018'de tutuklanan 16 yaşındaki F.A., 3 yıl içinde 30'u aşkın gözaltı yaşamıştı. Nusaybin İlçe Emniyet Müdürlüğü TEM Şube amirlerinden Yaşar Ç. ve beraberindeki polisler, herhangi bir savcılık kararı olmadan gerçekleştirdiği keyfi gözaltılar ile F.A.'ya ajanlık dayatmasında bulunmuş, bu yönde tehdit etmişti. F.A.’nın yaşadıklarını anlattığı ailesi, evlerinin kapısına kadar gelmeye başlayan polislere her seferinde tepki gösterip, çocuklarından uzaklaştırmaya çalışmasına rağmen başarılı olamamıştı. 16 Kasım 2020 günü F.A.'nın ağabeyinin iş yerinden yeniden gözaltına alınması üzerine emniyete giden annesi de darp edilmişti. 

 

Anne Felek A. Konuya ilişkin Nusaybin Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu. Savcılık, polis Yaşar Ç. ve beraberindeki kimi polisler hakkında soruşturma başlatırken, Emniyetin kamera kayıtlarının silindiği ortaya çıkmıştı. Savcılığın polisler hakkında başlattığı soruşturmada bugüne kadar herhangi bir ilerleme kaydedilmemişti.