İstanbul Büyükşehir Belyediyesi (İBB) CHP Meclis Grup Başkan Vekili Doğan Subaşı, AKP döneminde yabancı bir ülke tarafından bir Arap ülkesine satışı yapılamayan füze rampa araçlarının itfaiye aracına çevrilerek İBB’ye satıldığını açıkladı. Subaşı, 1.5 milyon euroya satın alınan araçların İstanbul’un sokaklarına uygun olmadığı için yıllardır garajlarda boş beklediğini söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi CHP Meclis Grup Sözcüsü Tarık Balyalı'nın sosyal medya üzerinden canlı bağlantılarının bu haftaki konuğu İBB CHP Meclis Grup Başkan Vekili Doğan Subaşı oldu.

Programa katılan Subaşı, çarpıcı açıklamalar yaptı. “Bütçesi en büyük olan daireleri bana sıralayın dedim. Bir baktım 10. sırada İtfaiye Daire Başkanlığı var" diyen Subaşı, şöyle devam etti:

"İtfaiye Daire Başkanlığı tabii ki çok önemli. Ama, 23 tane daire başkanlığının içerisinde İtfaiye Daire Başkanlığı’nın 10. sırada olması bana böyle çok mantıklı gelmedi. Detaylarına bir bakalım neden bu kadar yüksek bütçesi dedik. Baktığımız da itfaiye yeni araç alıyor. 'Neden, mevcutlar yetmiyor mu?' dedim. Mevcutlar İstanbul’da kullanılmaya uygun değil dendi. Nedeni de geçen dönemde İBB’ye satılan, tanesi 1,5 milyon euro olan ve Koca Yusuf adı verilen araçların İstanbul’da sokaklara bile giremeyecek kadar büyük ve işlevsiz olması. Bunların yakıt tüketimi yüzde yüz. Tek bir firma ürettiği için bakımları çok masraflı. 'Ne oluyor bu araçlara?' diye sordum. 'Orada, itfaiyenin içerisinde duruyorlar' dediler.

"BU ARAÇLAR BAŞKA ÜLKELERDE DE YOK" 

“Bu koca koca araçların başka ülkelerde kullanılıp kullanılmadığını sordum. Bana dediler ki 'Bu araçlar başka ülkelerde yok.' Meğer bunlar dünyanın hiçbir ülkesinde yokmuş, bir tek bizde varmış. Bunların alt kısmı füze rampasıymış. Bir yabancı şirket, bir Arap ülkesine bu araçları füze rampası olarak satacakmış ama onlar bu araçları beğenmemiş. Bunun üzerine araçları itfaiye aracı olarak değiştirerek İBB’ye satmışlar. Gerçekten akıl alır gibi değil.”